Bobek:
Cytat:
|
No wiec, dla Ciebie Polak= rowna sie Burliga, Kowalczyk czy inny nieudacznik ktory do niczego sie nie nadaje.
|
Dla mnie Polak z naszej ligi to najczęściej niezwykle drogi, przepłacony w stosunku do umiejętności zawodnik, który zwykle mało wnosi, szybko gaśnie, jest leniwy i nie radzi sobie na europejskich boiskach. Taka jest niestety smutna prawda o naszych rodzimych piłkarzach. A gdy trafia w obręb zainteresowania Wisły, cena za niego dla naszego klubu absurdalnie rośnie. Życie potwierdza to niemal każdego dnia. Nie opłaca się przepłacać za takich zawodników.
Cytat:
|
dla Ciebie obcokrajowiec=ktos kto pomaga Wisle.
|
Nie zawsze. Ale zagranicą jest bardzo wielu zawodników na tyle dobrych, że rzeczywiście mogą pomóc Wiśle.
Znacznie więcej niż w naszym kraju. I z reguły znacznie tańszych. Prosty, obrazowy przykład: Meliksona kupiliśmy za ok. 600 tyś Euro. Wyobraź sobie jaką cenę za niego zawołałby Wiśle np.: Wojciechowski, Ruch, Korona itd., gdyby grał u nich.
Przy naszym obecnym budżecie i stanie bazy treningowej tak naprawdę nie mamy wyboru – musimy stawiać na obcokrajowców, a nie na interesy z polskimi prezesami, czy mityczne szkolenie młodzieży. Ignorując bezmyślne gadania o „narodowościowych proporcjach” itd. Tymczasem ciągle pojawiają się nieodpowiedzialne głosy, że tak być nie powinno, że Valckx się myli i robi źle. Nie. Valckx wybrał najlepszą i optymalną obecnie drogę budowy zespołu Wisły. Ja mu tu w pełni ufam. Nie chcę zmiany tej koncepcji na "Wisłę bardziej Polską".
Cytat:
|
to ze ktos jest obcokrajowcem to nie znaczy ze automatycznie musi lepiej grac w pilke.
|
A ktoś tu w ogóle tak twierdził?

Dyskusja cały czas jest o czymś innym. Powiem po Twojemu: „Stary, obudź się i nie pij więcej”.
Jeszcze słowo na temat tego, że rzekomo kapitanem musi być Polak. Bzdura. To jakiś kolejny absurd.
Ja nie chcę, by kapitanem Wisły był ktoś tylko dlatego, że jest Polakiem. Chciałbym, aby zostawał nim ktoś dlatego, że posiada charyzmę, cechy przywódcze i pozytywny wpływ na zespół. To powinny być kryteria wyboru kapitana, tylko takie.