ToTylkoJa napisał(a):

A za 20 czy 30 lat napiszesz to samo o przeróbce "Mistrzem Polski jest Legia"? Coraz więcej klubów sobie to przerobiło na swój użytek (Wisła, Górnik itp). Za 30 lat kibic Wisły powie, że to ich pieśń 
swoją drogą ktoś z Wiślaków sam wspominał, że pierwsza wersja "w tramwaju jest tłok, w pociągu jest tłok" była u was śpiewana "na dworze jest mrok, w pociągu jest tłok". Tylko gdzie w Krakowie dwór, jak Wy na pole wychodzicie. Lekka sprzeczność.
|
W Krakowie nikt nie śpiewał o dworze, tylko śpiewano na polu jest mrok.
Cytat:
0 22 napisał(a):
Na przykład dwie bramki Kazimierz i dwie Topolski, z tym że nie wydaje mi się by była to najwcześniejsza wersja.
P.S. Kończę. Lubię te Wasze legendy, ale że mam pewność, że zaraz okaże się, że to Wy, a nie Lechia i Legia czy ŁKS, byliście prekursorami polskiego kibolstwa i śpiewania to odpuszczam
|
A w Krakowie śpiewano na przykład: "Dwie bramki Kazimierz (Kmiecik), dwie bramki Szymanowski i Wisła jest MP"
Ja też lubię te Wasze legendy

. A z tym prekorsorstwem to zapomniałeś jeszcze o Polonii Bytom bo ona też uważa się za tą pierwszą.
A tak na poważnie to czytając wpisy legionistów niebawem się okaże , że oni wymyślili też ....pacierz "Ojcze nasz"