Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.12.2011, 15:58
Gwiazdzisty
Cytat:
Ja też gratuluję Ci optymizmu...
Dlaczego optymizmu? Ja nie jestem kibicem Legii. Ja bym to nazwal raczej... trzezwym spojrzeniem

Cytat:
... jeśli liczysz, że ta mityczna akademia będzie wychowywała seryjnie grajków, którzy będą się nadawali do pierwszego składu. Koszt utrzymywania tej akademii tez nie będzie mały a efekt może być mizerny.
Oczywiscie, najlepiej wogole zaniechac transferow i szkolenia. Przeciesz efekt szkolenia moze byc mizerny, a transfery nieudane... Zrozum czlowieku, ze ja nie pisze ze wystarczy "miec" akademie by wychowywac grajkow. Ta akademia musi byc na jako takim poziomie. Na ten moment wszystko wskazuje ze do tego "poziomu" akademia Legii powoli zmierza.Wolski i Zyro w kadrze zespolu , a w ME kilku innych ciekawych graczy. Do tego, chyba wczoraj, kolejny mlody z akademii (Furman?) podpisuje kontrakt. Czyli zapewne kolejny mlody zacznie tam grac na wiosne (jak Zyro i Wolski sezon temu). Zerknij sobie na gra mlodej Wisly i mlodej Legii. Przepasc. Do tego Walter w wywiadzie cos tam przebakuje o kolejnych boiskach dla Akademii (sic!). My nie mamy zadnego, oni maja dwa, i... to oni mysla o budowie boisk. Paranoja! Nie panie, ludzenie sie ze z tej akademii nie beda mieli pozytku to czcze twe nadzieje. Beda mieli i to ogromny.
Seryjnie czy nie, ja nie mowie ze oni dzieki akademi beda mieli "11" z wychowankow. Nie, to absurd. Ale zapewne beda mieli zawsze tych 3-4 zawodnikow w kadrze. Mlodych i z potencjalem. A to juz spora przewaga wzgledem nas.
Wiesz, szkolenie mlodziezy ma to do siebie ze... kosztuje. Mo to tez do siebie ze... po czasie sie zwraca. Jak kazda inwestycja. Patrzac na obecna Legie naprawde wciaz zywisz nadzieje ze ta "inwestycja" im sie nie zwraca?
Taki Wolski jak dalej sie bedzie rozwijal, to za rok-dwa bedzie warty z 4 mln euro. Zyro tak samo. My mamy jakiegos zawodnika ktory teraz (czy kilka miesiecy temu) jest wart grosze, a ma szanse za lat dwa czy trzy byc warty 3-4 banki?

Cytat:
P.S. Słoneczny Cypr też nie zgeneruje wszystkich dobrych graczy z całego świata.
Lol, podajesz przyklad Apoelu, to Ci odpowiadam. A teraz sie wykrecasz jakimis mowami-bajkami. Jasne ze nie zgeneruje, przed nim jest kilkanasze krajow gdzie jest wieksza kasa, i wiecej fajnych zespolow. Policz, ile w naszej lidze (nie tylko my) w ostatnich latach sprowadzono graczy ktorzy naprawde "umieli". Stosunkowo malo, nie? I nie bedzie wiecej dopoki kasa nie bedzie u nas znacznie wieksza. A jako ze nie bedzie to trzeba znalesc jakis inny sposob na pozyskiwanie fajnych graczy. Szkolenie?

FraMat, calkowicie sie z toba nie zgadzam. Z kultura gry jest tak jak z gra na skrzypcach. Tak jak malpy (przepraszam za okreslenie, ale mam dzisiaj pustke w glowie) nie nauczysz gry na skrzypcach, tak zadnej druzyny nie nauczysz kultury gry (na poziomie PSV) jesli w owym zespole duza czesc stanowia gracze pokroju Rybusa czy Vdroljaka (lub Maleckiego czy Wilka u nas). To sa gracze bez abecadla pilkarskiego, oni, jesli nie maja dnia konia, nie sa wstanie pojac takiej gry. W Legii wczoraj bylo tylko 3 zawodnikow zdolnych do takiej gry- Ljuboja, Wolski i Zyro. To zdecydowanie za malo. Potrzeba przynajmniej jeszcze raz tylu by myslec o kulturze gry na poziomie PSV. Mowiac inaczej, bez techniki i madrosci taktycznej (zawodnikow) kultury gry byc nie moze.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 01.12.2011 o godz. 16:02.
Odpowiedz cytując