Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.11.2011, 20:43
Kontynuacja dyskusji z tematu "Ile punktow zdobyc trzeba by..." miedzy mna a miloszem. Dyskusja o kadrze Wisly, o budowaniu jej, lub inaczej- prowizorka czy konsekwencja w kompletowaniu kadry. Przytaczam tu ostatni post milosza, i moj, ktory juz nie mogl byc tam opublikowany.

milosz
Cytat:
Z głową to jest coś nie tak (powiedzmy "lekkie zmęczenie" od 8 tytułów z ery Pana Cupiała, a mnie jakoś ich ciągle mało ...), jak ktoś uważa że MP2011 jest czymś złym. Nie ma żadnej sprzeczności w udanym sezonie z MP i budowaniem drużyny perspektywicznie, ot trzeba tylko rozłożyć odpowiednio proporcję pomiędzy doraźnością i budowaniem "na zaś". Gramy tym co mamy najlepsze i jednocześnie ogrywamy systematycznie w drużynie tych co mają dla nas grać w przyszłości, a nie jakieś zawieszanie sezonu bo coś budujemy, takie rzeczy należy i trzeba robić równolegle.
Co do potencjału to mamy go większy od Legii, ech ci nasi kibice ...wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Całkiem niedawno pewien użytkownik tu na tym forum dał mi ignora bo go wyśmiałem że Amica Poznań będzie przed nami (wówczas grali świetnie w lidze) i co ? Po 15 kolejkach ma 2 punkty straty do nas. Podobnie jest z potencjałem drużyn, otóż mamy go na MP, ale nie mamy na europejskie puchary.
Zaś budować drużynę należy wraz z walką o najwyższe cele w lidze polskiej, bo liga u nas słaba i do MP niewiele trzeba.
Co do reszty pełna zgoda ...stabilizacja jest nam potrzebna tak jak baza szkoleniowa i akademia piłkarska.
Stan, na stałe. A trener na 2 lub 3 lata, pytanie czy ten aktualny, cóż Ja wolałbym innego z sukcesami i głodnego sukcesów, ale to generalnie inny temat.
...
Naprawde nie widze sensu dyskutowania z kims kto... nie umie czytaz ze zrozumieniem. I... do tego zyje w swoim wlasnym swiecie. Kto u nas sie ogrywa niby? 25 letni Wilk? Biton ktory jest wypozyczony? A moze 28 letni Chavez? Czy tez Jovanovic ktory jak narazie nie wyroznia sie nawet na tle ogorkow? Tylko w Polsce jest taki chory tok myslenia, ze o 22-23 letnim zawodniku mysli sie wciaz jak o talencie. Taki zawodnik juz musi grac na pewnym poziomie. Jak mu w tym wieku pilka odskakuje to juz zawsze bedzie mu odskakiwala. Mowiac inaczej, jesli teraz jest zdzebko slaby na puchary, to taki bedzie tez za dwa lata. Na kim chcesz opierac Wisle w przyszlosci? Na Wilku? Fajny gracz na nasza lige, slaby na puchary. Taka prawda. A mnie liga dla ligi nie bawi. Mistrz dla mistrza, ktory potem dostaje oklep w pucharach to wiesz... znaczy tyle ile mistrz Kazachstanu czy innej "egzotyki". O mistrzostwo dla mistrzostwa to sie mozna bic, ale w "profesjonalnych" ligach. Jasne ze trzeba odpowiednio rozlozyc proporcje miedzy budowa na przyszlosc i budowa na juz. Ale ja tych proporcji w Wisle nie widze. Ty widzisz? To podaj jakiegos zawodnika Wisly, ktory teraz kosztuje stosunkowo niewiele, ale ma potencjal by za lat 2 czy 3 kosztowac powiedzmy... 3 mln euro.
Widzisz, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiony co do naszego potencjalu wzgledem Legii. Nie mamy praktycznie defensywy, a w ofensywie bez Meliksona pikujemy. Biton, nasz najlepszy strzelec jest tylko wypozyczony. Nie mamy zawodnikow, nieliczac Czekaja, od ktorych mozna oczekiwac ze wskocza na wyzszy level w przyszlosci. W Legii taki Zyro, Wolski czy tez Borysiuk wskoczyc moga. Na akademie nie ma co liczyc, bo jej nie mamy. A transfery? Na ten moment minimum 2 do defensywy to absolutny mus. Szkoda tylko ze w miedzyczasie skonczy sie wypozyczenie Bitona, a a Pareiko bedzie szykowal sie powoli do emerytury. A, i Nunez tez jest wypozyczony. Dodac do tego ze Sobolewski ma 35 lat to... niedlugo beda potrzebne transfery i do pomocy bo zostaniemy z Jirsakami i Gargulami. O tak, mamy potencjal jak ta lala... Na LM doslownie.
Mamy potencjal na MP, ale nie mamy na puchary mowisz? Nie przeczysz sam sobie? Legia wyszla z grupy LE, wiec mozna powiedziec ze jako tako ten potencjal na Europe ma. Jesli tak, ma ten potencjal, a my go nie mamy, to dlaczego uwazasz ze mamy wiekszy potencjal od niej?

P.S
Tez bym wolal innego trenera. Czas trenerowi sie oplaca dac, ale wtedy gdy masz do czynienia z fachowcem. A czy takowym jest Moskal? Nie mi to oceniac, choc obawiam sie ze jednak... nie. Obym sie mylil!
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 27.11.2011 o godz. 20:53.
Odpowiedz cytując