koniak napisał(a):

O tym napisałem innymi słowy w pierwszym zdaniu. Nigdy się nie interesowałem żadnymi budżetami, ale jeśli podajesz link to musi mieć to jakiś cel.
Oni maja budżet 10 baniek. Płacą 10%. Zostaje 9 baniek.
My mamy 13. Płacimy 32%. Zostaje ponad 8,5 mln euro.
Czy to jest tak duża różnica ? Nie wydaje mi się.
O ile te dane są prawdziwe możemy zakończyć rozważania o budżecie bo te netto są prawie identyczne. Natomiast liczy się jak ktoś napisał, w jaki sposób się tym budżetem dysponuje. W tym aspekcie jesteśmy daleko za Apoelem biorąc pod uwagę jakich ma zawodników a jakich mamy my. Ze zgraniem, o którym napisał autor też się zgadzam. Z resztą byłem jedną z nielicznych osób, która mówiła, że trafiliśmy najgorzej jak się dało i ostatnio się to w 100% potwierdziło.
|
Różnica i to najważniejsza nie leży w budżecie tylko w tym, że w APOELU pozwolono budować zespół trenerowi - pomimo lepszych i gorszych występów ligowych.
Trener Jovanovic rozpoczął pracę w styczniu 2008 i w pierwszym sezonie zdobył z APOELEM mistrzostwo Cypru, a następnie awansował do Ligi Mistrzów, gdzie APOEL ugrał 2 remisy z Atletico Madryt.
W kolejnym sezonie APOEL zajął 4 miejsce w lidze - wyprzedzili ich Omonia, Anortchosis i Aopollon Limassol !!! Zdobył puchar Cypru. NIkt faceta nie zwolnił.
W Lidze Europy 2010/11 APOEL po dogrywce odpadł w IV rundzie eliminacji z Getafe Madryt (dogrywka u siebie). W lidze APOEL dystansuje rywali i zdecydowanie zdobywa mistrzostwo.
W międzyczasie trwa cały czas budowa zespołu, następuje wymiana kolejnych ogniw.
Dodać trzeba, że na Cyprze zawodnicy z Brazylii, Grecji czy Portugalii adaptują się o wiele łatwiej niż ma to miejsce w Polsce. To właśnie takich zawodników ściąg trener do APOEL-u takich jak nam zdarzył się Cleber - po kontraktach, oferując im gaże na poziomie 300-400 tys euro.
Kolegom od liczenia budżetów przypomnę to, że w krajach południowych przy bogatych właścicielach klubów budżet klubowy nie odzwierciedla tak naprawdę wszystkich środków łożonych na drużynę. Tak mniej więcej jak w Polonii Wojciechowskiego.
Poza tym koszty rozgrywek w lidze cyprysjkiej są takie jakby Wisła najdalszy wyjazd grała w Tarnowie, Myślemnicach Jaworznie i Jędrzejowie. TYle i tylko tyle....