Wyświetl pojedynczy post
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.11.2011, 19:16
kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post
Uważasz, że znalazło by się tyle kibiców by złożyć sensownym budżet? Błagam. My nie jesteśmy Barceloną z milionami fanów, tylko Wisłą, która poza Krakowem ma marginalną ilość kibiców (w przeciwieństwie do katalońskiego zespołu), a i w samym miesćie nie ma ich jakoś mega dużo. Do tego ile osób chciałoby łożyć jakąkolwiek kasę skoro nawet frekwencja na meczach jest śmiesznie niska?

Co do zmiany właściciela - ja również uważam, że nadszedł moment pożegnania z Cupiałem (ba, ja mówiłem o tym rok-dwa lata temu), oczywiście jeśli na horyzoncie byłby jakiś sensowny następca. Proszenie o podanie nazwiska jest tak absurdalne, że ciężko nawet na to odpowiedzieć. Czy ktoś z forum jest ekspertem w dziedzinie biznesu, iż zna z nazwiska potencjalnych kupców? Zapewne znajomość tego tematu u większości forumowiczów kończy się na Kulczyku, Czarneckim czy Solorzu bądź Krauze, więc naprawdę ciężko wymagać by ktoś wskazał: tak, X byłby świetnym właścicielem.
Może jakaś grupa kapitałowa, albo zagraniczna firma? Jednak jest dość spore ryzyko, że zatęsknimy wtedy za Cupiałem.

kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post
Trzeba się jednak zastanowić czy z Cupiałem mamy szansę na coś więcej niż marazm. Nawet jeśli ten marazm oznaczałby czołówkę polskiej ligi. Kiedy mieliśmy sensowny budżet transferowy? Inni idą finansowo do przodu, a my dalej brodzimy w tym samym szambie. Jak raz znalazła się kasa na Meliksona (i to też nie była jakaś bardzo wygórowana kwota) to już reszta transferów była za friko (akurat sfarcili, że wówczas Genkov i Pareiko w miarę grali). Ostatnie okienko to już popis marności naszych możliwości: wypożyczenia, praktycznie bez szans na wykupienia (poważnie ktoś wierzy, że wykupimy Bitona?) i emeryci za free + Jovanovic z wyprzedaży. Nie chcę oceniać czy ci gracze są wartościowi tylko z jakiej półki ich ściagamy (darmowi, wypaleni, albo wypożyczenia czy przeceny).
Czy wydajemy mało? Nie, przez ostatnie trzy okienka transferowe mniej więcej tyle wydaliśmy:
Melikson - ok. 700 tysięcy euro
Wypożyczenie Diaza - ok. 100 tysięcy euro
Wypożyczenie Bitona - ok. 100 tysięcy euro
Wypożyczenie Nuneza - ok. 100 tysięcy euro
Genkov - ok. 500 tysięcy euro
Jovanović - wyprzedaż za 400 tysięcy euro, choć niektórzy mówili nawet o 700 tysiącach.
Chavez - ok. 200 tysięcy euro
Bunoza - ok. 400 tysięcy euro
Jovanić - ok. 400 tysięcy euro
Wilk - ok. 200 tysięcy euro

Do tego dochodzą procenty dla agentów, kontrakty, premie.

Lepiej zapytajmy o źródła dochodów...
Mamy stadion wypełniony po brzegi?
Sezon przed przebudową drużyny graliśmy u siebie?
Mamy sponsora generalnego?
Pieniądze za prawa telewizyjne pokrywają pensje zawodników?

Jak więc to wszystko się bilansuje? Mam wrażenie, że tu własnie jest problem...