dj_ibutti napisał(a):

Poza tym, jak dla mnie, to zmiana taktyki w meczu z Gornikiem przemawia na jego korzysc...bo potrafil dostrzec co nie dziala i to w 15 minut przerwy poprawic. Gdyby nie chujowa skutecznosc i "brak ostatniego podania", pewnie bysmy rozmawiali w innym tonie.
|
Zmienił źle, nie zmienił by, to też by źle było.
Poza tym niektórym się wydaje że sztuka trenerska to jakaś dziedzina z pogranicza magii a tak na prawdę większość trenerów prochu nie wymyśla tylko bazuje na tym co już było wymyślone.Są oczywiście jednostki które wyznaczają nowe trendy ale one też są po czasie podchwytywane przez resztę.
Tak więc dobry trener musi
1.mieć wiedzę.
2. mieć wizję ale nie wizje 'po zażyciu' tylko wizję gry i budowy zespołu

3.mieć charyzmę, w co wchodzi umiejętność rozmowy, motywacji, przekonywania, egzekwowania , karania itp
4.nie być przynajmniej głupszym od swoich podopiecznych.
5.być uważnym obserwatorem
6.umieć sprawiedliwie traktować zawodników
7. mieć farta
Pewnie są i inne cechy ale te są dla mnie takie podstawowe.Jest ich sporo ale nie jest to żadna wiedza tajemna ani rzeczy których trzeba się uczyć przez lat kilkanaście - większość albo się ma(kwestia charakteru) albo się nie ma
Ja nie znam Moskala na tyle by stwierdzić że on to wszystko ma albo nie ma albo ma tylko część ale na pewno wiedzę ma - był dobrym grajkiem - obserwował pracę wielu różnych trenerów więc cytując naszego wieszcza narodowego - z kibla się nie wziął.
Reszta to mogą być tylko moja intuicja a ona mi podpowiada że jest to poważny facet, dlatego szczególnie że nie mamy szans na jakiegoś na prawdę sprawdzonego w bojach fachury - jak dla mnie powinien on dostać szansę trenowania zespołu do końca sezonu.
Ryzyko jest niewielkie bo i tak ten sezon jest już raczej stracony a korzyści mogły by być spore.
Oczywiście nie jeśli nadal będziemy wszystko przegrywać ale przynajmniej apeluje do kibiców by nie tak jak teraz - nie jechali po nim już na starcie
Moskal nie zasługuje na to.