|
szliśmy ze znajomymi przez nowy świat w stronę krakowskiego przedmieścia akurat ok. 12. już z daleka było widać czarną bandę. z początku nie było wiadomo kto to jest, ale za chwilę było już jasne: stali w pobliżu lokalu krytyki politycznej i słuchali poleceń przez megafon po niemiecku.
w pewnym momencie ruszyli w kilkanaście osób na drugą stronę ulicy i przekopali/plus pałki 1-2 osoby w szalikach biało-czerwonych, ludzie wpadli w panikę (było dużo dzieci), niemcy wrócili do swoich i za chwilę znowu rzucili się na kolejne osoby. wszystko to w obecności mundurowych, którzy dopiero po tym drugim ataku zaczęli interwencję: w popłochu ubierali kaski itp., z bocznej ulicy wyjechali tajniacy, zawinięto jedną osobę.
po tym niemcy ruszyli w stronę palmy i wtedy zaczyna się ten popularny filmik z nowego ekranu/niezależnej.
jak wracaliśmy ok. 13 to nadal byli otoczeni przez mundurowych przy wejściu do tego lewackiego lokalu.
na placu konstytucji wiadomo, dużo ludzi, ja widziałem - poza Legią - osoby z Unii, Łks-u, Floty i dużą grupę Arki z transparentem. ludzie w różnym wieku, dzieci itp. jak mundurowi zaczęli spychać ludzi stanęliśmy w bocznej uliczce obok szwejka i przyglądnąłem się kilku osobom w tych kamizelkach z napisem "policja", nie było wątpliwości, że to tajniacy (którzy jak trzeba to założą tą kamizelkę) bo rozmawiali z osobami dowodzącymi poszczególnymi oddziałami no w większości to goście ok. 40, w tym wieku to już raczej nie biega się po ulicy z paką w ręku.
nie będę tu powtarzał wszędzie przytaczanych opinii o zaproszeniu potomków hitlera do bicia polaków, umożliwieniu lewaków zablokowania legalnej manifestacji itp., ale mam nadzieję, że pociągnięte zostanie kilka tematów:
- publiczne pieniądze dla krytyki politycznej wspierającej bojówkarzy,
- osoby z nigdy więcej zapraszały niemców w berlinie na zadymy, więc może wykorzystać sytuację i zażądać by pzpn przestał z nimi współpracować,
- chciałbym też zobaczyć tych "celebrytów" tłumaczących się dlaczego zapraszali bojówkarzy na kolorową.
wszędzie wśród ludzi powtarzał się temat zakłamanych mediów (przecież obecność samochodów tvn na środku placu konstytucji już była czystą prowokacją), dużo osób opowie co widziało rodzinie, znajomym, ale to ciągle mało
zapominałem dodać, że przy przechodzeniu grupy rekonstrukcyjnej kilku niemców zaczęło szarpać się z jednym z żołnierzy (po chwili pomagał mu drugi), tutaj mundurowi wkroczyli dosyć szybko
Powód: dopisek o żołnierzach
Ostatnio edytowane przez tslawek : 13.11.2011 o godz. 22:15.
|