|
Mam przeczucie, które opieram na pewnej istotnej przesłance, że nawet przy braku wzmocnień w okienku zimowym na wiosnę zagramy dużo lepiej. Przerwa naszym piłkarzom dobrze zrobi, bo jej prawie nie mieli. Jeżeli nowy trener nie zepsuje przygotowań do rundy to powinno być dobrze. Dobrym wyznacznikiem jest Chavez i jego ostatnia gra. To samo się dzieje się również z Jaliensem.
Zresztą czy jest piłkarz, który gra lepiej niż w poprzedniej rundzie? Najlepiej grają Ci, którzy wzmocnili nas najpóźniej - Biton, Jovanović, no i Iliev. Nawet nasz najlepszy Melikson przed kontuzją grał gorzej. Chociaż jego gorzej to i tak dobry poziom jak na naszą ligę. Mam wrażenie, że od początku sezonu brakuje im świeżości. Kontuzje też mogą z tego właśnie wynikać. Małecki od początku sezonu był jakiś wolniejszy. Wspomniany Melikson w rundzie wiosennej był bardziej dynamiczniejszy, Genkov grał lepiej. Chavez był pewnym punktem obrony, nawet Jaliens, czy Paljić grali lepiej. Wilk i Kirm również.
Uważam także, że można mówić wiele o Mateuszu Kowalskim, ale gdyby przerwa była dłuższa, albo nie popełniono jakiegoś błędu w przygotowaniach to taki Kowalski grałby w Niecieczy w podstawowym składzie. W ekstraklasowym niegdyś Piaście był podstawowym stoperem razem z Kamilem Glikiem. Na jego przykładzie też będzie można po części zweryfikować ten pogląd. Jeżeli w rundzie wiosennej przebije się do podstawowej jedenastki i będzie grał dobrze to oznaczać będzie to, że może coś w tym być.
O tym mówiłem broniąc Maaskanta. Tak, jeżeli to prawda, to popełnił gigantyczny błąd. Jednak na przyszłość by go pewnie nie popełnił. A jeżeli rozchodzi się o to, to ta drużyna może grać dużo lepiej. Sądzę, że drugi raz Maaskant nie popełniłby błędu.
Być może mylę się w tym co piszę. Jednak pomyślcie co by było, gdyby tak właśnie było. Maaskant być może ratował co się da, stąd zachowawcza taktyka, odrzucenie grama stylu z wiosny. Przecież nie powiedziałby zarządowi "Chłopaki, no sorry, popełniłem ogromny błąd w przygotowaniach, musimy wierzyć w naszych chłopaków, że dadzą z siebie 150%"
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 13.11.2011 o godz. 11:57.
|