Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2011, 13:16
Kris Dee napisał(a):Wyświetl post
Po dwumeczu z Fulham rozmawiałem w pracy z kilkoma Brytyjczykami i bardzo im się podobała gra Nuneza (pomijając aktorstwo).
Powiedziałem im że trzeba za niego zapłacić 1mln funtów, to się dziwili że tylko tyle.
Bo Nunez to jest gość absolutnie kluczowy na dziś w tej drużynie. Jak Maaskant zdjął go z Podbeskidziem, to mimo, że nie grał dobrego meczu, straciliśmy kontrolę nad środkiem pola. To był piłkarz przez którego przechodziła niemal każda akcja. Nawet jeżeli jego wkład był znikomy, to on zawsze był pod zagranie dla patnerów - czy to obrońców, czy pomocników. On przytrzymywał piłkę, kontrolował i narzucał tempo gry, a w dodatku stanowił nasze zatrzymanie w drugiej linii, bo zbierał bezpańskie piłki zapobiegał kontratakom.

Jego jedyny problem to motywacja. Jak będzie w każdym meczu zapieprzał na sto procent, to tak jak pisałem po jego pierwszych meczach w sezonie - wyrośnie na zawodnika takiej klasy, jakiego w Polsce nie było nie od lat a od dziesięcioleci.

Nunez tak jak Cantoro umie zastawić się, przytrzymać piłkę, wymusić faul, regulować tempo gry krótkimi podaniami.
Nunez tak jak Sobolewski potrafi powalczyć fizycznie, wykazać się dynamiką w defensywie, gra dobrze 1 na 1 w defensywie, dużo odbiera, dobrze się ustawia, dobrze czyta grę.
Nunez tak jak Szymkowiak potrafi operować długą piłką, przerzucić ze skrzydła na skrzydło, zagrać na 40 metrów na milimetry, posłać prostopadłe podanie.
Nunez tak jak Melikson potrafi wrócić się pod obrońców, pokazać się pod piłkę, wziąć grę na siebie, wejść z piłką przy nodze w lukę między rywalami.

To jest piłkarz kompletny, uosobienie idei futbolu totalnego. Na dobrą sprawę ustawienie 4-3-3 zakłada trzech takich Nunezów w drugiej linii z lekką dywersyfikacją akcentów na poszczególne style gry.

Jeszcze co do Bitona. Chłop mi zaimponował przeciwko Fulham - zagrał naprawdę dobre zawody. Nareszcie piłka w polu się go słuchała i był tam z niego spory pożytek dla drużyny. Jeżeli będzie częściej tak grał, to zmienia to postać rzeczy i jak najbardziej warto wydać na niego nawet 2 mln euro.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 06.11.2011 o godz. 13:22.
Odpowiedz cytując