Wyświetl pojedynczy post
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.11.2011, 11:04
arrosmay napisał(a):Wyświetl post
Czym się objawia ta kultura piłkarska ktoś tam pytał? Obczaj sobie takie szczegóły.
Piłkę mają obrońcy i jest ona wyprowadzana powiedzmy z lewej strony, gdy jest pressing i tłok przerzucamy ją na prawą, gdzie jest więcej miejsca.
Genialne. I my tak właśnie sobie tę piłkę przerzucamy, z lewej do prawej, z prawej do lewej i znowu z lewej do prawej, przez 3/4 meczu, aż Melikson kiwnie 2-3 przeciwników i coś wpadnie...
Szkoda, że tego uczą już w B-klasie...

Podczas wrzutek każdy ma swoje określone miejsce w polu karnym, Dudu szuka w okolicach jedenastki, drugi skrzydłowy wbiega na długi słupek, defensywny pomocnik lub łącznik zazwyczaj szuka piłki gdzieś w okolicach krótkiego słupka, ale to jest raczej wariant ofensywny.
Najlepiej widać to w sytuacjach, kiedy piłka przelatuje wzdłuż linii bramkowej, bo nikt z lewej lub z prawej nie zamyka...

Często Węgrzyn czy tam inny Mielcarski mówią, że Wisła jest źle ustawiona przy tych dośrodkowaniach, ale prawda jest taka, że są dobrze ustawienie, tylko nie ma kto wrzucić piłki.
Och, ci źli Mielcarski i Węgrzyn... i jeszcze kilku innych specjalistów, byłych piłkarzy, co oni mają za pojęcie o futbolu! Uwzięli się na Maaskanta i pitolą takie głupoty... A przecież doskonale widać, jak kapitalnie ustawiamy się na boisku, zwłaszcza we własnym polu karnym. Jak świetnie kryjemy przy dośrodkowaniach ze stałych fragmentów gry. Jeszcze ani jednej bramki w ten sposób nie straciliśmy!

Oprócz tego jest jeszcze miliony niuansów, których nie dostrzegasz, ale wszystkiego nie zamierzam Ci tłumaczyć. Zacznij sam na to zwracać uwagę, zamiast dojebywać Maaskantowi, bo taka jest akurat moda.
Tłumacz, Mistrzu, tłumacz! Chcę chłonąć Twoją wiedzę o każdej porze dnia i nocy! Rozjaśnij mi te zawiłości taktyczne naszego trenera, bo widzę teraz, jak bardzo błądziłem...

Dobra, teraz możecie mnie zjeść.
Dziękuję, nie skorzystam. Mogłoby mi w gardle stanąć...
Ostatnio edytowane przez willow : 01.11.2011 o godz. 11:07.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując