Wyświetl pojedynczy post
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.10.2011, 14:06
Mam cztery uwagi. Od siebie.

1. Nie może być tak, że my, kibice, wyzywamy trenera, zawodników czy innych pracowników klubu. Rozumiem konkretną krytykę, ale pamiętajmy też o wsparciu. Osobiście jestem też przeciwny gwizdaniu na jakiegokolwiek aktualnie piłkarza Wisły. Jakiegokolwiek, czyli też Lameya i Jaliensa. Po prostu, moje zdanie. Możemy się przekrzykiwać "Zwolnić Maaskanta!", "Winny Valckx!", "Won z Basałajem!", ale odpowiedzmy sobie na pytanie: co nagłe ruchy kadrowe spowodują? No właśnie, mam nadzieję, że nic, bo raczej spotkalibyśmy ogromny chaos i dezorganizację. NIE dla zwolnień i dymisji teraz, w trakcie rundy.

2. Winę takiej gry, a właściwie jej braku moim zdaniem ponosi kilka czynników. Jednym z nich jest oczywiście Maaskant, któremu dużo zawdzięczamy, ale który też trochę zawalił. Nie jego winą są kontuzje podstawowych, a wręcz najważniejszych ogniw. Co innego gdyby kontuzji doznał Lamey, Jaliens czy Nunez, a co innego Sobolewski, Melikson czy Małecki. Myślę, że takie nagromadzenie kontuzji nie jest przypadkiem. Nie znam się na tym, ale na odległość widać, że ktoś coś spieprzył i raczej nie był to w tym temacie sam RM. Kolejnym czynnikiem jest wielokrotnie powtarzany brak boisk treningowych, a jeszcze innym brak zaangażowania piłkarzy. Nie zwalajmy całej winy na RM.

3. Kolejną sprawą jest fakt, iż w meczu z Podbeskidziem zagrało 8 zawodników o nastawieniu stricte defensywnym, a pięciu skupiających się głównie na ofensywie. Mimo takiego nagromadzenia obrońców, def. pom., itd. nasza gra defensywna wyglądała... nie wyglądała. W defensywie dobrze zagrali tylko Marko Jovanović i Czarek Wilk. I na nich trzeba będzie w przyszłości opierać budowę defensywy. Tak, budowę, bo trzeba tu większość zmienić.
Przede wszystkim liczbę zawodników broniących. Bo skoro 6 z 8 defensorów gra jakby grało przeciw nam, to lepiej żeby nie grali, więc gdy już wszyscy wyzdrowieją chętnie zobaczyłbym ustawienie 4-4-2 (z Wilkiem i Maorem w środku) lub też 4-1-4-1, gdzie oprócz Meliksona gra inny rozgrywający, nie dwóch defensywnych pomocników i sam Maor. Należy zmienić taktykę i ustawienie.

4. Wolę, by błędy popełniał młody Czekaj i się uczył, niźli stary Jaliens i brał za to sporą kasę. Nic, absolutnie nic, by sie nam więcej złego nie stało, gdyby w meczu z PBB zagrał za Jaliensa Czekaj, za Nuneza Brud a za Kirma Szewczyk. Ogromne nadzieje wiążę z Chrapkiem. Także jak już mamy przegrywać z takim PBB to wolę byśmy mieli przegrać w składzie pełnym młodych Polaków, by się uczyli. Tu mam na myśli też tych, którzy są rozesłani na wypożyczenia i dopiero w przyszłym sezonie będzie można z nich korzystać. Jakoś dziwnie wydaje mi się, że do nich łatwiej przemówić o zaangażowanie niż do np Kirma.

Tyle ode mnie, będzie lepiej.
Gorzej być przecież nie może.
Ostatnio edytowane przez filemon : 30.10.2011 o godz. 14:12.
Odpowiedz cytując