|
Maaskant dogra do konca sezonu i wyjedzie. Będą nalezały mu się podziękowania za mistrzostwo, puchary i to co osiagnie w tym roku, kto wie moze nawet kolejny tytuł(?). Ja pozegnam sie z nim bez zalu, bo uwazam ze jest trenerem słabym. To nie jest juz ocena po 3-4 meczach poprzedniego sezonu. Minał już ponad rok jego pracy, a po takim czasie to sorry wielkie, kazdy z nas powienien moc zauwazać w jakim kierunku to zmierza, dostrzec wpływ trenera i jego sposob na gre zespolu.
Co ja dostrzegam? Chaos, zawodników którzy nie wiedzą co mają grać i grają w myśl zasady "podam do kolegi stojącego najblizej, moze on bedzie wiedzial co zrobic z pilką". Przy takiej grze, wystarczy by rywal mial odrobine ambicji i kondycji na pressing i kontre i robia sie problemy. Nie dostrzegam wyuczonych schematów dzięki ktorym na malej przestrzeni klepka rozbijasz obrone rywala, wyuczonych zagran przy stalych fragmentach gry. Improwizacja, obrona, czekanie na blad rywala i wykorzystanie umiejetnosci indywidualnych graczy - to w mojej opinii sposob na gre Maaskanta.
Nie atakowałbym jednostek, pilkarzy wytykajac ktory za ile przyszedl i ile zarabia.. Gdyby druzyna cos grala, uzsadanioną kwestia bylyby rozwazania nad slabymi jednostkami, dywagacje dlaczego pierwszej 11 na danej pozycji gra taki a nie inny pilkarz, na chwile obecna nalezaloby przeprowadzic daleko idace poszukiwania w nadziei na znalezienie jednego, dobrze grajacego. Na duzej budowie wystarczy by kierownik budowy/projektu byl niewlasciwa osoba na niewlasciwym miejscu i calosc inwestycji moze lec w gruzach, bez wzgledu na to jak dobrzy ludzie pod nim pracuja. Mysle, ze podobnie jest w dobrej druzynie, ktos tych pilkarzy musi odpowiednio przygotowac i pokierowac...
Czekam na lato w nadziei na trenera, ktory postawi na ofensywe i bedzie mial jakis pomysl na gre..a nim sie doczekam, bede dalej zastanawial sie dlaczego trener majac Dudu i Cwetana nie skorzysta z nich obu na boisku, grajac z rywalem z dolnych rejonów tabeli..i dlaczego grajac z takim a nie innym zespolem oddajemy 1 celny strzal na bramke w okolicach 30 minuty meczu.
|