Temat: Bilety
Wyświetl pojedynczy post
adamd303
Member

Od: 01.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.10.2011, 12:47
Może króciutkie uzupełnienie mojego poprzedniego wpisu. Nie jestem prawnikiem ani specjalistą od praw konsumenckim. Namawianie mnie przez kolegę Wiślak 68 do złożenia donosu na klub, któremu kibicuję od 38 lat i zaliczyłem krótki epizod w trampkarzach u trenera Smotra, jest czymś absurdalnym i niesmacznym. Podobnie kompletnym nieporozumieniem jest wpis innego kolegi że stworzenie możliwości zwrotu towaru jest uzależnione od dobrej woli Sprzedającego - te kwestie szczegółowo reguluje prawo.
Tak jako ciekawostkę przytoczę przykład z własnego podwórka. Ja prowadzę dwa sklepy internetowe na allegro na obu kontach ilość aukcji wynosi ponad 800. Niedawno środowisko firm wystawiających telefony komórkowe zostało zelektryzowane akcją jednej z firm prawniczych bodajże z Tarnowa która to seryjnie wysyłała skargi do UOKiK na klauzule niedozwolone w umowach dotyczących kupna - sprzedaży telefonów komórkowych (gdzie Sprzedający zawierali zapis w regulaminie aukcji "Prosimy o przemyślane zakupy bo nie przyjmujemy zwrotów"). Wycofanie skargi było wyceniane na 600 zł. Oczywiście firma zawierająca taką klauzulę nie miałaby nawet minimalnych szans na jakąkolwiek obronę.
Jako ciekawostkę podam fakt że nawet jak jesteś osobą prywatną i sprzedajesz rzecz używaną i nie zawrzesz wyraźnie w umowie (w opisie aukcji na allegro) zapisu o braku możliwości zwrotu to do 10 dni masz obowiązek przyjąć sprzedaną rzecz a kupujący nie ma obowiązku wyjaśniania dlaczego chce ją zwrócić.
Odpowiedz cytując