Witam po okresie absencji.
Przemyślałem sobie przez ten okres wiele spraw, m.in. takich bardzo przyziemnych i doszedłem do wniosku, że zdecydowanie warto podporządkować się pewnym prawom i zasadom. Pokornie więc proszę o wybaczenie.
Przy okazji mam nadzieję, ze Maor też przeprosi za swoją... niesubordynację.
Sory, że wyciągam, ale musze odpowiedzieć
crux.a napisał(a):

Rosomak@
1. Dlaczego wartości moralne łączysz z obiektywizmem? Jest jedna moralność na tym najpiękniejszym ze światów? I nikt jej nie ustanawia, po prostu jest? I w dodatku Ty masz do niej dostęp swobodny? Mylisz naturę z kulturą, mój wiślacki przyjacielu.
|
Pisałem to na marginesie w związku z czym to nie jest sprawa istotna z mojego pkt. widzenia. Podejrzewam, ze moglibyśmy na tren temat spisać wiele stron i jednoczeznie myślę, że mógłbyś udowodnić swoją rację. W zwiazku z tm zakładam, ze takową rację masz i za ewentualne wprowadzenie w błąd obserwatorów, przepraszam.
Cytat:
|
2. Piłka nożna była i jest upolityczniona, zgoda. Ale przypomnij mi proszę, z któego roku pochodzą cytowane przez Ciebie słowa? Uważasz, że one znaczą to samo, co wiek temu?
|
Słowa te to wiosna 1906. Wówczas znaczyły więcej niż teraz. Nosiły ze sobą wartości, których teraz na stadionie przy ul. Reymonta próżno szukać! Oczywiście, innne czasy i inne otoczenie, jednak w czasach "europeistyki" zasługują na taką samą, jak nie większą uwagę niż przed wiekiem.
Cytat:
|
Znasz historię, a nie wiesz, co to jest historyczność?
|
Skąd taki wniosek?
Cytat:
|
Słyszałeś kiedyś o dyskursie?
|
Coś mi się obiło o uszy, jeśli moją wiedzę w temacie tak mogę określić, Nie będę miał nic przeciwko, jeśli mi to wytłumaczysz.
Cytat:
|
3. Banować za litery na herbie? Bez sprawdzenia, jaką treść w sobie kryją? Zgłupiałeś?
|
Ależ skad. W sprawach Wisły jestem jak najbardziej zrównoważony!
Nie na herbie ale na symbolu klubu! Treść tu nie ma nic do rzeczy. Pole gwiazdy jest nienaruszalne! I kreślenie po niej jakiejkolwiek treści, to w świetle prawa moralnego, czyste przestępstwo!
Cytat:
|
A może by ciebie zbanować za karygodny brak szacunku dla naszego herbu (małe g w trzeciej linijce od dołu)?
|
Mnie o to nie pytaj...
Jeśli natomiast udowodnisz mi, że opisując gwiazdę jako pewien wzór graficzny (bo o to chodziło w mojej wypowiedzi), nie traktując jej jako nazwy własnej, mam używać dużej litery, z chęcią wszystkich przeproszę. Tak się składa, ze ten znak/symbol jest mi miłościwy ponad wszystkie (no, moze nie wszystkie) stany!
Drugi z kolei raz mylisz symbol (godło) z herbem.
Z wnioskiem o bana dla Ciebie nie wystąpię, taka pomyłka to oczywiście nie przestępstwo, ale... mam pytanie ( z czystej ciekawości) skad bierze sie ten błąd?
Cytat:
|
Czy my musimy ścigać się na radykalizm, kto kocha Wisłę bardziej i komu bardziej należy się stanowisko - choćby prowizoryczne - Jej strażnika-kapłana?
|
Gdzie Ty tu widzisz jakieś kontrargumenty?