Wyświetl pojedynczy post
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.10.2011, 22:41
No cóż, wyniki są jakie są - PO i PSL będą dalej rządzić przez kolejne 4 lata.
Z punktu widzenia, który mnie najbardziej interesuje, czyli gospodarczego to dobre rozwiązanie. Rynki lubią stabilizację, a dziś jest to szczególnie potrzebne. Widać to chociażby po dzisiejszych ruchach złotówki.
Natomiast teraz Tusk nie będzie miał już żadnej wymówki. Jeśli rzeczywiście chce reformować Polskę to ma teraz komfortową sytuację z przychylnym prezydentem i sprzyjającym układem sił w parlamencie. Wygląda na to, że w pewnych kwestiach będzie mógł liczyć na poparcie Palikota. Tak więc do roboty, koniec obijania się. W interesie nas wszystkich, jest to by mu się udało.
Co do PiSu, jak długo Jarek pozostawał schowany przez swoich sztabowców tak długo notowania PiSu rosły. Niestety nie wytrzymał i w ostatnim tygodniu musiał się poudzielać. Jego niemieckie fobie to jednak nie jest to na co czekało społeczeństwo i cześć potencjalnych zwolenników została w domu, natomiast ci niezdecydowani postanowili dać szanse Palikotowi. Nie wiem czemu się dziwicie. Ludzie w przeważającej większości mają już dość tej wojny podjazdowej 2 partii, to poszli głosować na kogoś kto kontestuje ten układ, a przy okazji reprezentuje lewicową ideologię. A przecież SLD to bardzo wyblakła lewica.
Nie wiem czy PiS będzie w stanie wygrać następne wybory. Moim zdaniem warunkiem jest albo zmiana kierownictwa albo poważny kryzys gospodarczy. Kryzysu wolelibyśmy wszyscy uniknąć, więc rozwiązanie jest jedno.
c.d.n.