Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.10.2011, 01:16
Aimable napisał(a):Wyświetl post
No nie wiem, dla mnie nawet minimalna wygrana PO to jej sukces bez precedensu do tej pory.

(..)

czy też będzie zmuszony dotrzymać słowa i cytat: "pozostawić miejsce innym, pewnie młodszym, oni dalej będą to prowadzili"
Sukces bez precedensu, ale też od dawna już spodziewany. Cała strategia PO na tą kadencję zakładała nie robienie niczego, co mogłoby narazić ich na straty. I tylko kilka błędów popełnili. SLD do dzisiaj by rządził, gdyby nie afera Rywina i bardzo duże bezrobocie. A PO nawet z aferą hazardową potrafiła sobie poradzić i skręciła ją w odpowiedni sposób.

Co do dotrzymania słowa, to bym się nie podniecał, bo teraz wszędzie słychać "czy dotrzyma słowa", a wszyscy zapominają, że już jakiś czas temu JK odwołał tą zapowiedź.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/j...7-1-14--d.html

ps. do tego co napisał martin_6 - PiS się nie chyli ku upadkowi, jakby wielu chciało. Sytuacja PiSu jest bardzo stabilna, i to jest pewna wartość, którą należy docenić - stworzyć partię, która na trwałe stanowi znaczący (zdobywający 30%) element sceny politycznej, to jest bardzo duży sukces. Patrząc na to, jak wygląda historia parlamentaryzmu ostatnich 50 lat w innych krajach, to PiS ma szansę albo w razie ogromnej kompromitacji (scenariusz węgierski) albo w przypadku wypalenia się PO po dłuższym okresie sprawowania rządów.

I jeszcze jedno - nie wiem, czy nikt nie zwraca na to uwagi, ale zarówno w 2007, jak i obecnie, PiS zdobyło większe poparcie niż w wyborach w 2005 roku, gdy wygrało wybory. To jest gorszy rezultat w porównaniu do PO, ale to nie jest zły rezultat.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 10.10.2011 o godz. 01:26.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa