Wyświetl pojedynczy post
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.10.2011, 20:32
Żeby odbiec od ME

Zastanawia mnie fakt - czemu Wisła nie ściąga zawodników w juniorce?

Tabela (z głównej po prawej stronie) :http://www.wisla.krakow.pl/pl/rozgry...zych_2011_2012

Pisząc oprę się o przykład Unii Oświęcim (mieszkam niedaleko, sam trochę kopałem, niestety musiałem skończyć. Oglądam mecze regularnie, śledzę wyniki, znam paru chłopaków którzy grają tak samo kadrę trenerską.)

Wisła jest 1 w tabeli, ale poziom tych rozgrywek jest strasznie wyrównany. A zawodnicy jacy byli tacy są. Naprawdę chłopaki w tych słabszych drużynach dalibysię pokroić za grę w Wiśle, a ich umiejętności często nie są gorsze od Wiślaków, ba nawet oni są nieraz gorsi. Po prostu w klubach z mniejszych miast juniorkę totalnie się olewa. A piłkarz ukształtowany nie stanie się cudownie w ciągu 2-3 meczy profesjonalistą bo nie przeskoczy z poziomu III-IV ligi do poziomu ekstraklasy. Naprawdę mamy sporo talentów tylko nikt nie potrafi ich odnaleźć.

Ah, zapomniałem o jednej ważnej sprawie - mianowicie kasa. Może to kogoś zaciekawi Kolejny raz o przykład Unii.
Oświęcim jest miastem niedużym ale ma duże sportowe sukcesy - mianowicie hokej (wieloletni mistrz Polski, drużyna aktualnie wychodzi z kryzysu - o tym później), Paweł Korzeniowski (pływanie) wychowanek klubu pływackiego Unia Oświęcim, Dorota Zagórska - reprezentantka Polski w łyżwiarstwie figurowym, wielu znakomitych trenerów - można tak wymieniać...
W 2007r. (chyba wtedy, mogę się mylić) Zakłady Chemiczne Dwory S. A. (główny sponsor Unii) przejął Michał Sołowow (tak, ten rajdowiec od siedmiu boleści, właściciel m. in. Cersanitu) i niewiele później wycofał się ze sponsoringu Unii Oświęcim, a wszystkie pieniądze przeznaczane na ten cel włożył w swoje wyścigi. No i tu zaczął się problem, bo klub został bez pieniędzy. Ostatnią próbą chylącego się ku upadkowi klubu był sponsoring miasta, który i tak nie przyniósł żadnych efektów. Sekcja hokejowa spadła do 1 ligi, pojawiły się problemy z sekcjami piłkarskimi. Po awansie sekcji hokejowej do PLH rok później sponsorem została firma Aksam i aktualnie klub wychodzi na prostą. Była okazja by pozyskać wartościowych zawodników - sekcja hokejowa rozeszła się po klubach z PLH (teraz większość wychowanków znów gra w Unii), natomiast piłkarska została taka, jaka była.

Wisła jako klub nie powinna przepuszczać takich okazji, Amen.
Ostatnio edytowane przez Reserve : 07.10.2011 o godz. 20:50.

Odpowiedz cytując