Wyświetl pojedynczy post
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.10.2011, 19:45
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Ty na stadion zabierasz telewizor?
Szacun
A niby po co?
Na stadionie mam 2 telebimy! Led Full Hd.

Nie zapominajcie ze Smuda Czyni Cuda...

Myśl szkoleniowa w polskim futbolu zatrzymała się na latach 70.
" Choć makaron lubimy, to dziś Włochom w.......imy" - to nie hasło na murze. Tak trener Jan Rudnow streścił zawodnikom strategię chorzowskiego Ruchu przed meczem z Interem Mediolan.
Hasło nie było dodatkiem do precyzyjnie rozrysowanej taktyki, ono było zamiast taktyki.
Z kolei Janusz Wójcik, trener reprezentacji Polski sprzed kilku lat, zamiast wykładu taktyki zaserwował piłkarzom hasło: "Kiełbasy w górę i pakujemy w dupę frajerów!".
Te przykłady pokazują, jaka jest różnica między polską a zachodnią szkołą trenerską w futbolu.
- Warsztat to ja mam na strychu -ironizowal Paweł Janas, selekcjoner polskiej reprezentacji, pytany o to, czego i na jakiej podstawie chce nauczyć naszych piłkarzy.

Polscy trenerzy niczego się uczyć nie muszą, dlatego nawet nie biorą udziału w organizowanych raz na dwa lata przez Europejską Unię Piłkarską konferencjach szkoleniowych dla trenerów. Mając takich trenerów, można śmiało powiedzieć, że ani nasza reprezentacja, ani zespoły klubowe nie mają prawa odnosić sukcesów.
Odpowiedz cytując