Drążąc temat bo mnie to zaciekawiło
lazy napisał(a):

|
EFSM nie pożycza pieniędzy tylko gwarantuje wypłacalność Grecji do określonej kwoty.
|
Czyli w świetle tego :
Cytat:
|
W ramach EFSM, Komisja Europejska może zebrać na rynkach finansowych korzystnie oprocentowane pożyczki na kwotę do 60 mld euro łącznie.
|
wynika, że EFSM nie pożycza od banków tylko zbiera deklaracje "naiwnych" banków, które chciałyby pożyczyć pieniądze Grecji a w przypadku, gdy ta nie spłaci EFSM z budżetów poszczególnych państw im te pieniądze odda.
Czy tak ?
Cytat:
Gwarancje nie są równoznaczne z przelewaniem pieniędzy. To takie zaawansowane poręczenie transakcyjne.
Zaczyna działać gdy sama transakcja nie jest realizowana lub nie jest realizowana właściwie.
|
Czyli zakładając wariant negatywny prawidłowe jest co napisałem:
Cytat:
Grecja jak nie miała z czego spłacić długu tak nie dalej ma, w związku z czym nie oddaje pieniędzy do EFSM.
Banki wyciągają rękę po pieniądze, których EFSM nie ma, w związku z tym gwaranci w tym Polska oddają pieniądze bankom.
|
Tyle tylko, że nie oddaje pieniędzy EFSM tylko bankom.
Myślałem, że świat techniki w którym się obracam jest skomplikowany a tu proszę - zaskoczenie
Koniec końców, chyba trzeba się modlić, żeby ta EFSM-owa pomoc nie weszła w życie, bo 250 mln EURO pójdzie....