Wyświetl pojedynczy post
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.10.2011, 11:27
Drążąc temat bo mnie to zaciekawiło

lazy napisał(a):Wyświetl post
EFSM nie pożycza pieniędzy tylko gwarantuje wypłacalność Grecji do określonej kwoty.
Czyli w świetle tego :
Cytat:
W ramach EFSM, Komisja Europejska może zebrać na rynkach finansowych korzystnie oprocentowane pożyczki na kwotę do 60 mld euro łącznie.
wynika, że EFSM nie pożycza od banków tylko zbiera deklaracje "naiwnych" banków, które chciałyby pożyczyć pieniądze Grecji a w przypadku, gdy ta nie spłaci EFSM z budżetów poszczególnych państw im te pieniądze odda.

Czy tak ?

Cytat:
Gwarancje nie są równoznaczne z przelewaniem pieniędzy. To takie zaawansowane poręczenie transakcyjne.
Zaczyna działać gdy sama transakcja nie jest realizowana lub nie jest realizowana właściwie.
Czyli zakładając wariant negatywny prawidłowe jest co napisałem:

Cytat:
Grecja jak nie miała z czego spłacić długu tak nie dalej ma, w związku z czym nie oddaje pieniędzy do EFSM.
Banki wyciągają rękę po pieniądze, których EFSM nie ma, w związku z tym gwaranci w tym Polska oddają pieniądze bankom.
Tyle tylko, że nie oddaje pieniędzy EFSM tylko bankom.

Myślałem, że świat techniki w którym się obracam jest skomplikowany a tu proszę - zaskoczenie

Koniec końców, chyba trzeba się modlić, żeby ta EFSM-owa pomoc nie weszła w życie, bo 250 mln EURO pójdzie....