Worcester napisał(a):

Przejrzałem wypociny Palikota. Jeśli w liceum głoszą takie herezje masz kilka dowodów, dzięki którym ich wypunktujesz.
1. ''Dostęp do środków antykoncepcyjnych za darmo, refundowane przez państwo metody im vitro".
Socjalizm czystej postaci. Według liberalizmu to jednostka ma sama finansować swoje potrzeby, oczywiście dzięki zmniejszeniu obciążenia podatkowego.
2. "Powszechna dostępność do żłobków i przedszkoli".
Socjalizm. Argumentacja taka jak wyżej. Mechanizmy obrotu pięniędzy przez państwo według liberałów są upośledzone. Prosta zasada - oddając państwu 150 zł w podatkach na edukację, na naukę Twojego dziecka zostanie przeznaczonych 100 zł, za 50 zł państwo opłaci urzędników.
3. "Parytety w systemie 50/50".
Tego nawet nie chce się komentować. Według liberalizmu człowiek jest wolną jednostką, wyposażoną w przedsiębiorczość, dlatego sam decyduje o swoim działaniu. Klasyfikacja powinna powstawać w skutek ludzkiego działania, a nie urzędniczej decyzji. Jest to ustawa dyskryminująca jednostki wybitne, które nie mogą się wybić, dzięki opcji 50/50.
4. "Darmowy internet".
Kto za niego zapłaci? Rozumiem, że państwo czyli...my.
Ogólnie program wyborczy wygląda jakby był napisany "na kolanie". Według mnie RPP to PO po liftcie, plus sodomici i nastawienie antyklerykalne "na oficjalu''.
Dlatego jeśli jesteś liberałem polecam Nową Prawicę, która dzięki nastawieniu konserwatywno - liberalnemu kibicowi powinna być tym bardziej bliska.
|
Pierwszy i trzeci argument im podałem. Do tego całkowite usunięcie religii ze szkół (nawet jak ktoś by chciał to też nie będzie mógł się uczyć) i coś tam jeszcze ale już nie pamiętam. W każdym razie cały czas im mówiłem, że Palikot to nie jest liberał. Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam jeszcze tydzień.