Wyświetl pojedynczy post
River
Senior Member

Od: 04.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.10.2011, 11:38
Powiedzcie mi czy dla was czwartkowa porazka 1-4 z Twente to byla kompromitacja?

Co rusz spotykam sie z twierdzeniem, ze "Wisla sie skompromitowala". ....a mac! Twente w ostatnich trzech sezonach jedno Mistrzostwo, dwa wicemistrzostwa, Puchar i dwa Superpuchary. W lidze, ktora o lata swietlne przewyzsza poziomem nasza. Niech nikt nie pisze, ze Wisla bylaby tam w pierwszej trojce czy nawet piatce. W Holandii gra sie w pilke, u nas probuje sie grac.
Przegrywamy z zespolem, ktory w ostatnich kilku latach zrobil kolosalny skok do przodu, zrownal sie z Ajaxem czy PSV. Nie przegralismy z Venlo, De Graafschap, Waalwijk czy Heraclesem. Przegralismy 1-4 z aktualnym wicemistrzem Holandii, zdobywca Pucharu i Superpucharu. Jednak juz panuje powszechna opinia, ze Wisla sie skompromitowala. Zaraz jakis pajac pokroju Koltonia czy innego glupka postawi ta porazke na rowni z Levadia.
Wlasnie widac jakie panuje u nas przekonanie. Wciaz zyjemy w przekonaniu a zwlaszcza ci sami dziennikarze, ktorzy uwazaja, ze z polska pilka jest zle, ze stac nas, nasza pilke, na duzo i dlatego porazke 1-4 traktuja jak kompromitacje. To juz nie wiem czy jestesmy tak slabi czy tak dobrzy
Dla mnie porazka Wisly jest planowa. I jej rozmiary tez. Mowienie o kompromitacji tylko pokazuje, ze niektorzy sa oderwani od rzeczywistosci. Przegralismy z klubem ze scislej czolowki w Holandii, zgoda, europejski sredniak ale polskie kluby czym sa? Polska pilka jest na dnie a mimo to porazke z klubem pod kazdym wzgledem lepszym traktujemy jak kompromitacje.
Niestety widac jak Wisla jest nielubiana w Polsce i jak wielu zyczy i cieszy sie z jej porazek. Takze ci "obiektywni i dobrze zyczacy".
Odpowiedz cytując