Wyświetl pojedynczy post
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.09.2011, 12:02
Co do tego tesktu co podał link Oldpara. Ok, jestem w stanie przyjąć argumenty za i przeciw obecnemu stanowi (stylowi) Naszej gry ale, kilka osób na tym forum pisało, że krawiec tak kraje jak mu materiału staje. Ok zgoda, tylko pytanie kto ten materiał (teraz nazywany słabym) sprowadził? Zaraz doczekam się odpowiedzi, że Stan. Prawda to On ale Ja się pytam kto akceptuje kandydatów do zespołu których proponuje Dyrektor? Czy nie leży do w gestii i kompetencjach Naszego trenera? Ja uważam, że styl w jakim gramy (czyli brak stylu i chaos) oraz brak mozliwości Jego zmiany na dzisiaj, jest wynikiem błędnego doboru zawodników. I tu bym wskazał największy błąd Roberta. Od wieku wieków jak mantra powtarza się tu i uwdzie, że zespół buduje się od tyłu, a tymczasem My obronę mamy tragiczną. Jak w takim razie mamy sobie pozwolić na jakiekolwiek fajerwerki z przodu, skoro przy tak niepewnej obronie musimy najpierw martwić się jak zabezpieczyć tyły (pomoc badziej nastawiona na defensywe) a dopiero potem ewentualnie myśleć o atakowaniu? Efekt jest taki, że trójka czy też czwórka z przodu nie ma wsparcia od pomocy i robi się problem bo nie ma z kim "klepy" zagrać, żeby uwolnić się od przeciwnika. Pal licho jak jeszcze trafimy na zespoł który zostawia Nam miejsce, ale jak trafi się ktoś kto walkę na każdym centymetrze o piłkę przedkłada Nad piękno gry i do tego umie potem coś z Nią zrobić to już mamy duży problem i musimy się dwa razy więcej namęczyć, aby piłkę najpierw odzysk a potem spróbować coś z Nią zrobić. Tyle, że mozliwości mamy mało bo pomoc musi zaczynać granie od obrony bo ta nie umie wyjść dalej z piłką, a zawodnicy ofensywni są już wtedy dobrze pokryci lub sami się chowają. I kółko się zamyka i znowu wracamy do kwestii personalnych i indywidulanych umiejętności i predyspozycji. Oczywiście, zdaje sobie sprawę, że w Naszych realiach ciężko znaleść zawodników na tyle dobrych aby dawali odpowiedni poziom, ale czy z drugiej strony to aż tak jest niemożliwe i nierealne? Jeśli się mylę to przepraszam.

Co do samego Roberta, to osobiście też nie jestem za tym aby go zwalniać, tylko chciałbym aby w końcu zaczął budować zespoł nie przez pryzmat Naszej E-klasy ale przez pryzmat zespołów z Europy bo w innym przypadku nie ruszymy dalej i będziemy tkwić w miejscu. Liczę, że w zimie będą poczynione odpowiednie korekty, chociaż, pewnie nie w całości na co Nam budżet nie pozwoli.... a bez którego jak wiemy za dużo się nie uda, ale to inny temat jest.
Odpowiedz cytując