Wyświetl pojedynczy post
jakkfk
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.09.2011, 11:58
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Wszystko by było fajnie gdyby ci goście budowali to z własnych pieniędzy. Wtedy rzeczywiście byłoby to zabawne.
Mnie to jakoś nie śmieszy. Może dlatego,że urwałem sobie tłumik, dokładnie dwa. Czy ktoś mi zwróci kasę za stracony czas i poniesione koszty?Nie.
Cytat:
W 2010 rok ZIKiT przyjął 1800 zgłoszeń o uszkodzeniu pojazdu na dziurawych drogach. W tym roku trafiło do ZIKiT 10 takich zgłoszeń. W sądzie jest obecnie 10 spraw. Dotyczą one kwot od 900 zł do 12 tys. zł. Jest też 1 sprawa o 25 tys. zł. Do uszkodzenia aut najczęściej dochodzi na ul. Igołomskiej, Sucharskiego, Zielony Most, Balickiej.

Jak uzyskać odszkodowanie

Procedury są dwie, albo załatwiamy to we własnym zakresie, robimy zdjęcie, spisujemy dane świadków, albo wzywamy policję, która sporządza notatkę. Warto jednak wezwać policję, bo wtedy unikniemy batalii z ubezpieczycielami, którzy wykorzystują każdy pretekst, by nie wypłacić odszkodowania.

Z notatką policyjną, zdjęciami lub zeznaniami świadków zgłaszamy się do ZIKiT. Tam wypełniamy specjalny formularz zgłoszenia szkody. Resztą zajmuje się ZIKiT, a zgłoszenie trafia do ubezpieczycieli.

Zarządca dróg jest zobowiązany do zaznaczenia uszkodzonego fragmentu jezdni w sposób umożliwiający kierowcom bezpieczne ominięcie przeszkody. Jeśli tego nie zrobi, a dojdzie do uszkodzenia auta, ubezpieczyciel musi wypłacić odszkodowanie. (poni)
http://www.gazetakrakowska.pl/aktual...-nie,id,t.html

Powodzenia!
Cytat:
(...)Mój Boże, każdy z nas wie o sobie, że umrze, a jednak to mu nie przeszkadza pracować dla siebie, zdobywać sobie majątku, stanowiska, wpływów itd. Naszym zadaniem jako członków narodu nie jest zapewnienie mu wiecznego istnienia, ale tylko wydobycie z niego jak największych sił, wywalczenie mu jak najszerszego, najbogatszego, pod każdym względem najpełniejszego życia.