Wyświetl pojedynczy post
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.09.2011, 10:46
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Rosomak@
1. Dlaczego wartości moralne łączysz z obiektywizmem? Jest jedna moralność na tym najpiękniejszym ze światów? I nikt jej nie ustanawia, po prostu jest? I w dodatku Ty masz do niej dostęp swobodny? Mylisz naturę z kulturą, mój wiślacki przyjacielu.
2. Piłka nożna była i jest upolityczniona, zgoda. Ale przypomnij mi proszę, z któego roku pochodzą cytowane przez Ciebie słowa? Uważasz, że one znaczą to samo, co wiek temu? Znasz historię, a nie wiesz, co to jest historyczność? Słyszałeś kiedyś o dyskursie?
3. Banować za litery na herbie? Bez sprawdzenia, jaką treść w sobie kryją? Zgłupiałeś? A może by ciebie zbanować za karygodny brak szacunku dla naszego herbu (małe g w trzeciej linijce od dołu)? Czy my musimy ścigać się na radykalizm, kto kocha Wisłę bardziej i komu bardziej należy się stanowisko - choćby prowizoryczne - Jej strażnika-kapłana?
4. To co dzieje się w reprezentacji Polski jest trudną do przełknięcia nowością, ale i dowodem na anachroniczność samej formuły rozgrywek międzynarodowych czy międzypaństwowych. Czy to źle? Pojęcia nie mam. Sport też się przecież zmienia - i wiek temu, gdy zakładano Wisłę, słowo to znaczyło coś zupełnie innego (rywalizacja, amatorstwo, kalokagatia) niż dzisiaj (biznes, profresjonalizm, rozrywka).
.
Rozumiem że dla ciebie (wyznawcy popłuczyn postmodernistycznych) wszystko jest relatywne, czy też wytworem społecznym. Dla Rosomaka jak widać nie. Wierzy w niezmienne prawdy. Są ludzie crux.a którzy mają inne poglądy, czy też uznają inną "metafizykę" i nie kupują teorii dyskursu czy innych modnych teorii w latach 80 na Zachodzie które jako opad kulturowy dotarły na nasze uczelnie teraz.

Ja nie mam zamiaru bronić Rosomaka - ma swoje poglądy w które wierzy, ale jak kolego wyskakujesz z taką "nowomową" na forum kibicowskim to pomyliłeś stadion z wykładem takiego np. prof. dr hab. Jerzy Szymury z UJ

Dla wielu białe jest białe, a czarne jest czarne i żadne "dyskursy" tego nie zmienią.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 28.09.2011 o godz. 11:16.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując