Wyświetl pojedynczy post
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.09.2011, 11:03
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
I jeszcze coś - jeśli obniżka podatków, nowe datki socjalne to nie są działania neosocjalistyczne, to ja nie wiem co już nim jest. Działaniem liberalnym byłoby zrównanie podatków, a nie ich obniżenie wszystkim. Wyprzedaż spółek którymi mogą zająć się prywatni inwestorzy, to również działanie liberalne (i nie mówię tutaj tylko o dużych firmach, za PO sprywatyzowano masę posiadłości, małych spółek, tylko o tym się nie mówi). Państwo powinno ograniczyć się do minimum.
Przypomnę koledze, że w Niemczech od 1949 roku wprowadzono obniżenie podatków (wiele nowopowstających małych firm zoastało nawet z podatków na pewien czas zwolnionych) przeprowadzono dekartelizację i promowano pomoc socjalną. Skutkiem takich działań było tak zwane Cudowne Trzydziestolecie gospodarcze w Niemczech nazywane przez innych Cudem Gospodarczym. Wprowadzona przez Ludwiga Erharda tak zwana społeczna gospodarka rynkowa (Soziale Marktwirtschaft) jest w gruncie rzeczy tym, co przy zachowaniu odpowiednich proporcji proponuje od kilku lat PiS. Oczywiście, Soziale Marktwirtschaft jest polityką liberalną. Prawdziwą polityką liberalną, a nie liberalizmem gopodarczym w wydaniu Tuska polegającym na dopuszczeniu do interesów (kręcenia lodów) tylko swoich kolesiów, i przerzuceniu obciązeń na bezradne społeczeństwo.
Ostatnio edytowane przez FraMat : 27.09.2011 o godz. 11:06.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....