Wyświetl pojedynczy post
Rosomak
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.09.2011, 22:28
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Rosomak - piszesz, że jesteś tolerancyjny do granic możliwości, a nie tolerujesz obcokrajowców ani obowiązującego herbu Wisły. To jak to w końcu? Troszkę niekonsekwentny jesteś
rafałku, Jeśli możesz poszerzyć swoje horyzonty, poszerz je o kontekst, w który wpisuje się moja wypowiedź.

Gdyby nie zdanie po przecinku nawet nie zadawał bym sobie trudu by Ci odpowiedzieć, jednakże umieściłeś coś po przecinku, co ma dla mnie wartość nieocenioną. Otóż po przecinku raczył byłeś wspomnieć o wiślackim herbie.
Herb ów, mój drogi, wiślacki przyjacielu jest rzeczą świętą i żaden z byłych, obecnych, czy też przyszłych właścicieli nie ma prawa, delikatnie rzecz ujmując, go zmieniać!
To świetość (tak jak nasze święte barwy), której z szacunku do przodków się nie dotyka!
Herb w sumie bym zniósł, bo pośrednio nawiązuje do naszej wspaniałej przedwojennej tradycji, ale nie mogę znieść tego, ze na koszulkach istnieje coś innego, niz istaniało przed erą pana Cupiała. To co tam istniało jest/było nie do ruszenia! Dlaczego?
Nie wiem czy wiesz, że np. podczas II W Ś za grę (bodajze w Miechowie) zawodnicy reprezentacji Krakowa, grający w czerwonych koszulkach z białą gwiazdą na piersi, byli poszukiwani przez Gestapo! Ten jeden przykład (a znam ich setki) powinien działać na wyobraźnie. No ale kjak ma działać jak się historii klubu nie zna? A to przecież podstawa, bez takiej wiedzy nie można bezgranicznie kochać swojego klubu.
A pan Cupiał, blisko 90 lat tradycji, zbeszcześcił!
Niestety, nie posiadam takiej gotówki jak pan Cupiał w związku z czym nie mogę odkupić od niego drużyny piłkarskiej, by móc przywrócić ową tradycję.

Natomiast do pierwszego po przecinku, czyli rzekomej nietolerancji obcokrajowców, to bardzo bym Cię prosił przyjacielu wiślacki wskaż mi (i pozostałym interlokutorom), w którym moim poście śmaiłem wyrazić taki pogląd.

A będąc już przy naszym wspaniałym herbie, proponuję, aby zbanowwać tego kibica Wisły z Zielonej Góry (Maxx czy jakoś tak). Żaden kibic Wisły bowiem (nawet pochodzący z Krakowa) nie ma prawa bezcześćić białej gwiazdy wpisująć w nią jakieś "hebrajskie" napisy!!!
Ten symbol dostaliśmy od naszych przodków w czystej postaci. A ja jestem tu po to by symbol ten chronić nie tylko swoją komplementarną wiedzą ale też tradycyjną dla każdego prawdziwego wiślaka, charakterną postawą!
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 24.09.2011 o godz. 22:37.
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
Odpowiedz cytując