harimata napisał(a):

Panowie nie wiecie ile czasu prawnie jest na dostarczenie paczki przez Pocztę Polską ? Przesyłka była ubezpieczona i wysłana jako zwykła paczka priorytetem. Czekam już 8 dni. Po numerze przesyłki powiedzieli mi, że jest w sortowni w Krakowie(gdzie ma być dostarczona) a wysłana została z Kielc. Co mnie podkusiło żeby przez Pocztę wysyłać a nie kurierem tam przynajmniej było by kogo opierdzielić a tu nie ma
|
Prawnie poczta ma dostarczyć przesyłkę max w 14 dni (nie licząc niedziel), w teorii nawet jak dostarczą później to i tak niewiele wskórasz. To samo jeśli chodzi o przesyłki "ubezpieczone". Coś takiego w Poczcie Polskiej nie istnieje, tzn pobierają za taką opcję opłatę, ale nic nie zyskujesz opłacając tą usługę, bo Poczta Polska zawsze ma rację

Sortownia jest na płaszowie (obok dworca PKP) i tam trafiają wszystkie paczki adresowane na Kraków. Swoją drogą kiedyś widziałem jak to się tam odbywa, i doszedłem do wniosku że Pocztą Polską można wysłać list czy pocztówkę, ale nie paczki - szczególnie takie na których nam zależy. Taka prywatna dobra rada