Wyświetl pojedynczy post
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.09.2011, 09:59
A wbijcie sobie ....a do glowy, bo niektorzy chyba maja z tym problem, ze nie kazdy rozpatruje przywiazanie do kraju (i sam jest do niego przywiazany) w kategoriach honoru, walki, smierci za ojczyzne, sztucznej mgly, krzyza itp !

Tozsamosc sie zmienia ! Jest globalna, bardzo czesto ludzie maja po dwie, trzy tozsamosci i wiecej. Ja mam w rodzinie osobe, ktora od urodzenia mieszkala w Niemczech, po ilus latach wrocila do Polski, ma podwojne obywatelstwo i czuje sie tak samo przywiazana do obu krajow. Ona ma rodzicow z Polski, ale wprowadzcie kolejny czynnik - rodzice z jeszcze innego kraju i dochodzi nam 3 tozsamosc.

Nie widzicie, ze ....a to nie sytuacja u Maora w kwestiach zdrady itp ? Gdzie wy w ogole jestescie niektorzy, na wojnie ? Facet nie ma problemu ze zmiana reprezentacji, bo byc moze nie czuje sie zwiazany blisko ani z Polska ani z Izraelem. Moze czuje sie obywatelem swiata, moze jego tozsamosc okresla religia, a moze np. to, ze jest pilkarzem. Ja np. nie czuje szczegolnie silnego zwiazku z Polska pomimo, ze tu spedzilem kawal swojego zycia, ale szereg ludzi i takich sytuacji mnie wybitnie do tego zniecheca. Troche trzeba wyjsc poza czarno-biale myslenie, urodzil sie ----- jego ojczyzna. Zdrajca.. ja .......e...
Odpowiedz cytując