|
Wszyscy o to pytali…
bez przerwy. W Izraelu – czy zagram dla Polski? Tutaj – czy jednak dla Izraela? Szczerze mówiąc, było to trochę śmieszne. Do tego trener waszej kadry chyba czegoś nie zrozumiał, bo nigdy nie powiedziałem, że nie interesuje mnie gra dla Polski. Jak miałem mówić, skoro nawet ze mną nie rozmawiał.
W temacie reprezentacji wchodzi na wyższy poziom dyplomacji. Nie chce zamykać sobie żadnej drogi. Nawet jeśli dwadzieścia trzy razy wystąpił w izraelskiej młodzieżówce. Na zgrupowaniu pierwszej kadry był trzykrotnie, ale zagrał raz – towarzysko, trzydzieści minut przeciwko Urugwajowi.
Powyższe to trochę nieaktualny cytat ze strony historiawisly.pl
Ale wyjaśnia działania Maora, dostał powołanie więc zagrał dla Izraela ponieważ to nie zamykało mu drogi do reprezentacji Polski, w el. EURO już nie zagrał, przez wydumaną kontuzję "wargi".
Życie postawiło go w sytuacji podwójnego obywatelstwa i podjął decyzję taką a nie inną. Koniec.
Jego matka faktycznie była żydówką urodzoną w Polsce co wcale nie oznacza że nie była Polką. Tak samo Polakiem jest Katolik, Prawosławny, Muzułmanin czy Animista jeżeli tylko jest Polakiem.
|