Cytat:
|
A czym ten gaz chcesz wywozić, transportować?Wielbłądami, tankowcami, rurociągami,cysternami?
|
Cytat:
|
Super fajnie. Ale jak to się ma do dzisiejszych czasów. W jaki sposób chcesz konkurować w Chinami, w ogóle Azją, bez infrastruktury, technologii? Bez kasy? Oni mają silę roboczą niespotykaną nigdy wcześniej na świecie, technologię i kasę na coraz lepszą technologię. Tak to dziś wygląda a Ty tutaj jakąś prehistorię przytaczasz
|
Historia jest nauczycielką życia , więc dlaczego mam nie sięgać do przykładów z przeszłości(wcale nie tak odległej)?
Podałem przykład kraju który był na niskim poziomie cywilizacyjnym(dramatyczna infrastruktura) , jego elity nie stanowiły światowego wzorca zarządzania/uporządkowania politycznego , a mimo wszystko potrafił wykorzystać swoje zasoby naturalne.
Oczywiście , że nie dokonał tego sam , ale z drugiej strony ciężko twierdzić , że przez swoich ,,patronów'' został wyrolowany.
A jak się ma eksploatacja złóż gazu do konkurowania z Chinami , to już nie mam zielonego pojęcia.
Na marginesie , to w ogóle nie wiem na jakiej płaszczyźnie Polska miała by konkurować z Chinami , skoro to nie ta liga i tą ligą nigdy nie będzie.