Wyświetl pojedynczy post
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.09.2011, 12:10
Dla mnie sprawa wygląda podobnie jak z przejmowaniem miejsc w lidze. Wielu to oburza i mają rację. Podejście konserwatywne, przyznaję. Fabregas byłby w ten sposób wychowankiem Arsenalu, Szczęsny również, a wiemy, że Legia ma świetne szkolenie bramkarzy, a Barcelona szkółkę, która jest wzorem. Gdybyśmy ściągnęli wspomnianego Milika też byłby naszym wychowankiem. Nie podoba mi się ta definicja. Kiedyś trafiali do nas najzdolniejsi juniorzy w Polsce, według tej definicji są naszymi wychowankami. Co z tego, że wyłowiono ich bo pokazali się w innym klubie i stamtąd trafiali do reprezentacji młodzieżowych?

Ten model funkcjonowania (ściąganie talentów w wieku 16-18 lat) przydałby się dziś. Nie wiem czemu tego zaprzestano. Niby w tym okienku zasilono Młodą Ekstraklasę, ale jednak to nie jest miejsce na idealny rozwój talentów. Takim miejscem były rezerwy. Dorosła piłka, a piłka młodzieżowa to duża dysproporcja. Lepiej, aby nasi młodzieżowcy grali z Garbarnią Kraków niż z jakimś klubem MESY. Może to tylko przypadek, że dopóki rezerwy istniały to ktoś tam zostawał zauważony. Mączyński, któremu nie dano szansy grał w rezerwach, Kokoszka też, wcześniej Brożki, Małecki. Być może to zbieg okoliczności. MESA powinna istnieć, ale powinni tam grać tylko piłkarze do 18 roku życia. Reszta i Ci najzdolniejsi z MESA powinni grać w rezerwach. Rywalizować w dorosłej piłce.

Co do naszych wypożyczonych piłkarzy to boję się tego, że nie wydamy 2 milionów euro na nich. Nunez i Biton jak na razie pokazują, że warto szykować już pieniądze na ich wykupienie. Oczywiście będziemy wiedzieć, czy warto dopiero pod koniec sezonu. Liczę, że coś się zmieniło u nas i nie będziemy szczędzić grosza jeżeli pokażą, że warto budować na nich drużynę. Tym bardziej, że Ci piłkarze są w dobrym wieku na wypromowanie się.

Uważam też, że należy zgrywać z Chavezem Bunozę. I przy okazji warto, aby trenował główkowanie po rogach.
Odpowiedz cytując