kacpaw91 napisał(a):

|
Tylko według przepisów UEFA. Zaczynał w innym klubie grać w gwoli ścisłości. Wychowankiem jest się tego klubu, w którym rozpoczęło się grać. UEFA podkreśla rolę klubu, który ukształtował piłkarza. Tak samo naszym wychowankiem wg UEFY stanie się niedługo Kurto. Czy słusznie?
|
Oczywiście, że słusznie, bo to jest rola nie tylko samej akademii piłkarskiej ale również powiązanej z nią sieci scoutingu. Poza tym wielu piłkarzy zaczyna grać w klubach nie w wieku 6 lat, a właśnie 12-14 także wyluzuj. Ja zarówno Małeckiego, jak i Brożków traktuje jako wychowanków klubu i jestem przekonany, że zarówno Mały jak i bliźniaki, by się ze mną w tej kwestii zgodzili. UEFA uważa tak samo, podejrzewam, że wielu innych ludzi patrzy na to w podobny sposób.
Akademia piłkarska to nie tylko roczniki 6 latków, to całe szkolenie młodzieży i ich przechodzenie w dorosłą piłkę, co jest wg mnie najważniejsze. Szkolenie naszej młodzieży jest dobre jak na polskie realia, ale zważywszy na to, że chcemy prezentować poziom przewyższający naszą ekstraklasę a naszą ambicją jest gra w Lidze Mistrzów to nasza młodzież jest jednak ciut za słaba aby regularnie wchodzić do pierwszego składu. Dlatego trzeba zwiększyć nakłady na akademię piłkarską, scouting młodzieżowy i systemy szkolenia / boiska treningowe. Inaczej wśród naszych piłkarzy ciężko będzie się doszukać więcej wychowanków niż obecnie.
Pozdrawiam