Wyświetl pojedynczy post
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.09.2011, 23:24
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Tylko według przepisów UEFA. Zaczynał w innym klubie grać w gwoli ścisłości. Wychowankiem jest się tego klubu, w którym rozpoczęło się grać. UEFA podkreśla rolę klubu, który ukształtował piłkarza. Tak samo naszym wychowankiem wg UEFY stanie się niedługo Kurto. Czy słusznie?
Oczywiście, że słusznie, bo to jest rola nie tylko samej akademii piłkarskiej ale również powiązanej z nią sieci scoutingu. Poza tym wielu piłkarzy zaczyna grać w klubach nie w wieku 6 lat, a właśnie 12-14 także wyluzuj. Ja zarówno Małeckiego, jak i Brożków traktuje jako wychowanków klubu i jestem przekonany, że zarówno Mały jak i bliźniaki, by się ze mną w tej kwestii zgodzili. UEFA uważa tak samo, podejrzewam, że wielu innych ludzi patrzy na to w podobny sposób.

Akademia piłkarska to nie tylko roczniki 6 latków, to całe szkolenie młodzieży i ich przechodzenie w dorosłą piłkę, co jest wg mnie najważniejsze. Szkolenie naszej młodzieży jest dobre jak na polskie realia, ale zważywszy na to, że chcemy prezentować poziom przewyższający naszą ekstraklasę a naszą ambicją jest gra w Lidze Mistrzów to nasza młodzież jest jednak ciut za słaba aby regularnie wchodzić do pierwszego składu. Dlatego trzeba zwiększyć nakłady na akademię piłkarską, scouting młodzieżowy i systemy szkolenia / boiska treningowe. Inaczej wśród naszych piłkarzy ciężko będzie się doszukać więcej wychowanków niż obecnie.

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując