Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.09.2011, 23:16
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Też właśnie mi się wydaje, ale ktoś tu kiedyś pisał, że tylko obrabia sondaże innych, co teraz kupy się za bardzo nie trzyma.
To pisałem ja, wislak68. Oparłem się o artykuł w GPC gdzie podali że przygotowuje prognozy w oparciu o wyniki badań innych ośrodków. Jak jest naprawdę nie wiem bo informacji tej nie uzyskałem bezpośrednio u źródła.
Tym niemniej pozwolę sobie wyrazić sceptycyzm wobec teorii kolegii emj10: Sądzę, że musi mieć dostęp do aktualnych danych z PBG (Polska Grupa Padawcza, której był szefem i która w 2005 opublikowała wyniki najbardziej zbliżone do ostatecznych) i zwyczajnie sam je obrabia dodając do tego swoje poprawki gdy próba jest niereprezentatywna. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby chłop brał przez 6 lat dane PBG (zaznaczam: nie wyniki badań bo te są dostępne, ale szczegółową strukturę próbki i wyników która ujawniana nie jest) publikował na tej podstawie prognozę a PBG w ciągu 6 lat nie podało go do sądu za kradzież praw intelektualnych.
Jeśli natomiast robi obrókę publikowanych danych PBG to jest to to o czym mówimy z tym tylko że możemy zacieśnić definicję do tego że przygotowuje prognozę w oparciu nie o wyniki sondaży ale w oparciu o sondaże PBG. Jak jest naprawdę: nie wiem.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 17.09.2011 o godz. 23:19.