martin_6 napisał(a):

|
Też właśnie mi się wydaje, ale ktoś tu kiedyś pisał, że tylko obrabia sondaże innych, co teraz kupy się za bardzo nie trzyma.
|
To pisałem ja, wislak68. Oparłem się o artykuł w GPC gdzie podali że przygotowuje
prognozy w oparciu o
wyniki badań innych ośrodków. Jak jest naprawdę nie wiem bo informacji tej nie uzyskałem bezpośrednio u źródła.
Tym niemniej pozwolę sobie wyrazić sceptycyzm wobec teorii kolegii emj10:
Sądzę, że musi mieć dostęp do aktualnych danych z PBG (Polska Grupa Padawcza, której był szefem i która w 2005 opublikowała wyniki najbardziej zbliżone do ostatecznych) i zwyczajnie sam je obrabia dodając do tego swoje poprawki gdy próba jest niereprezentatywna. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby chłop brał przez 6 lat dane PBG (zaznaczam: nie wyniki badań bo te są dostępne, ale szczegółową strukturę próbki i wyników która ujawniana nie jest) publikował na tej podstawie prognozę a PBG w ciągu 6 lat nie podało go do sądu za kradzież praw intelektualnych.
Jeśli natomiast robi obrókę publikowanych danych PBG to jest to to o czym mówimy z tym tylko że możemy zacieśnić definicję do tego że przygotowuje prognozę w oparciu nie o wyniki sondaży ale w oparciu o sondaże PBG. Jak jest naprawdę: nie wiem.