Niby masz rację ale czasami ktoś sprzeda jakąś nieruchomość, dysponuję pewną kwotę i musi ją na jakiś pewny czas ulokować.
Wkleje swojego posta tutaj, bo niepotrzebnie założyłem nowy temat - tamten do usunięcia.
Założyłem sobie ostatnio konto w Toyota Bank i ciekawi mnie temat konta oszczędnościowego lub ew. krótkich lokat do 3 miesięcy ale jestem laikiem w tym temacie.
Chciałem zapytać czy ktoś ma lepsze warunki w jakimś innym banku, po odliczeniu podatku. Getin czy Polbank...
W reklamach różnie to podają. Robią mętlik w głowie. A nie chce zakładać specjalnie konta żeby nie robić sobie dodatkowych kosztów.
Odsetki na koncie oszczędnościowym w Toyota Bank
4.89%( wg moich ręcznych obliczeń

wychodzi to po odlicz. podatku - ok.
4.00%)
Posiadam też konto w ING ale tam wogóle nie opłaca się trzymać oszczędności bo oprocentowanie jest
3.25% ( po odlicz. podatku to ok. 2.6 -
2.7%) Nawet ładna pani w Banku powiedział że pod tym względem nie są konkurencyjni i zaproponowała długie lokaty albo gre na giełdzie.
Nie wiem jak wyglądają lokaty tego typu
http://toyotabank.pl/plan_depozytowy.html
czy to już podana wartość 4.60% po opodatkowaniu czy nie ?
Bo jeśli nie to się to wogóle nie opłaca i lepiej trzymać na zwykłym oszczędnościowym gdzie mamy 4.89%.
Zaznaczam że nie jest to żadna reklama banku, chętnie zobacze jak to wygląda w innych bankach, jakie mają oferty lokat które macie założone. Interesuje mnie jako laika zysk na czysto w %.
Nie chce mi sie zakładać konta i specjalnie sie rejestrować na innych forach, więc chciałem zapytać tu, wiślaków, braci po szalu.