-ja123- napisał(a):

|
Barcelona nie zainwestowała w polską piłkę. Jak sami podaja Escola nie będzie ich kosztowała nawet 1 euro. Wszystko z pieniędzy rodziców, miasta i sponsorów. Piłkarzy będą uczyć polscy trenerzy. Wątpię, żeby tam wykształcili jakiegos porządnego piłkarza. To jest po prostu darmowa promocja Barcelony, przez co zwiększy się sprzedaż koszulek i pamiątek w Polsce. Myślicie, że szkółki Barcy otwierane w Dubaju czy Kuwejcie mają za zadanie znaleźć i wyszkolić zawodników do gry w Barcelonie?
|
No właśnie - Co Barcelona będzie z tego miała?
-Kasa (od rodziców płacących za szkołę)
-Promocja w Polsce (sprzedaż koszulek itd)
-Promocja na świecie - prestiż - FC Barcelona staje się marką międzynarodową a nie tylko hiszpańską... - myślę że walczą też o to zeby mieć skauting na najwyższym poziomie na calym świecie.
Nie bez powodu mają 7 szkółek w Meksyku - język hiszpański (więc i dzieciakom i działaczom na rękę), klimat super (podobny jak na południu Hiszpanii), duży potencjał, kilku graczy z Meksyku grało już z powodzeniem w Barcelonie. Nie wiem jak sprawa wygląda z Dubajem i Kuwejtem, ale założę się że szejki zrobiły za to niezły sponsoring...
Tak czy siak, jest to duża szansa dla Polski na lepsze wyszkolenie młodzieży, do Barcelony, założę się, najzdolniejsi uczniowie przenosić się będą... może to być 1-3 piłkarzy w roku a może to być też 10-20... tego nie wiemy ilu, chyba wszystko zależy od potencjału. Dla nas istnieje za to jakaś szansa ze w końcu będziemy mieć jakaś gwiazdę typu Ozil w Niemczech, Giggs w Walii czy Szewczenko na Ukrainie i będziemy mogli znów oglądać Polaka w finale LM... Poza tym zyska na tym reprezentacja. A Te gorsze odpadki z akademii Barcelony i tak będą o wiele lepiej wyszkolone technicznie niż inni.. a dla takiego młodego piłkarza w CV filia Barcelony będzie też niezłą kartą przetargową dla dalszego rozwijania się... i to nie tylko w klubach polskich bo są jeszcze holenderskie, niemieckie, włoskie - zobaczycie, będzie popyt na tych maluchów.