Marszałek napisał(a):

Nowa Prawica wystawi swoich kandydatów tylko w 21 okręgach wyborczych, ponieważ PKW odmówiła rejestracji list w pozostałych okręgach, w tym także w Warszawie. Tym samym Janusz Korwin-Mikke, który miał kandydować z tego okręgu, nie wystartuje w wyborach
PKW odrzuciła wniosek o wydanie zaświadczenia potrzebnego do rejestracji list kandydatów Nowej Prawicy w pozostałych okręgach.
- To jest dla mnie szokujące. To jest dla nas bardzo duży cios. Jeśli decyzja PKW utrzyma się, to nie wystartuję w wyborach, bo miałem kandydować z 19. okręgu wyborczego - z Warszawy - powiedział Korwin-Mikke.
|
To ciekawe - zarejestrowali listy w 21 okręgach wyborczych - a zgodnie z
Art. 210 § 2. Komitet wyborczy, który z zachowaniem wymogów określonych w § 1
zarejestrował listy kandydatów co najmniej w połowie okręgów wyborczych, uprawniony jest do zgłoszenia dalszych list bez poparcia zgłoszenia podpisami wyborców.
Okręgów jest 41, listy zarejestrowane w 21 okręgach (czyli połowie), a PKW nie wydaje zaświadczenia

? Przecież to jest ewidentne naruszenie prawa wyborczego (KW to gniot jakich mało - kazuistyczne przepisy o bełkotliwej treśći), a co za tym idzie podstawa do unieważnienia wyborów !!!
To państwo jest chore, ale z drugiej strony jeżeli w PKW siedzi prof. M. z Krakowa - sędzia TK - mój "ulubieniec" z czasów studiów od PPM, to nic mądrego z tego wyjść nie może i nie wychodzi.
Poczekam na wygibasy Sądu Najwyższego co do uznania ważności wyborów parlamentarnych, bo przecież niezawisły od wszelkiej przyzowitości sąd będzie musiał uzasadnić, dlaczego naruszenie przez PKW kodeksu wyborczego nie miało wpływu na wyniki wyborów.....