Gordian napisał(a):

To tylko pokazuje jak bardzo Polska piłka jest w dupie i jakim jesteśmy trzecim światem. To tylko kwestią czasu było, kiedy jakiś wielki klub założy tutaj swoją szkółkę. Polska to naturalny wybór takiej Barcelony. Wiadomo, że nie miałaby szans na coś takiego w Niemczech, Francji, Anglii, Włoszech i innych poważniejszych państwach.
|
Nie miałaby szans,bo tam jest poważne szkolenie. Z drugiej strony nie mówimy o państwie w środku Europy. Co prawda zacofanego,ale z Orlikami(wybudowanymi za masakrycznie wielkie pieniądze a stojące puste) i jakimś tam lotniskiem. To wystarczy aby móc już coś cywilizować. Z tego co czytałem nie będą brali udziału w jakichkolwiek rozgrywkach. To i dobrze,bo po tym co widziałem na meczu Legia-Barcelona U-11 to są dwa różne sporty. Gra z ogórkami nie jest im do niczego potrzebna. Bo co to da?że z czasem ich golić będą?
Gordian napisał(a):

Nasz kraj jest wielki, w 38 milionowym państwie, będą mieli setki tysięcy potencjalnych młodych zawodników, których będzie kusić magia światowej klasy klubu.
|
To jest tak naprawdę policzek w PZPN,kluby. Wstyd w sumie. Oto przychodzi słynny klub,zakłada szkołę piłkarską w 38 mln kraju,gdzie od 20 lat nikt nie potrafi opracować jednorodnego systemu szkolenia,a piłkarze w większości mają problemy z podstawami. Ziemia niczyja tu była,a w sumie żyła złota. Statystycznie mamy kilka naprawdę wybitnych zawodników. Trzeba ich tylko umieć znaleźć i oszlifować. To nie chodzi o to,że magia klubu będzie przyciągać. Ale to,że tam się piłkarzy szkoli a nie hoduje. Typowa teoria podłogi i sufitu. To co u nich jest podłogą,dla naszych grajków jest sufitem. Przyjęcie,podanie,technika użytkowa, taktyka. To jest przecież podstawa w poważnym futbolu,a u nas tego nie ma. Pokazuje to tak naprawdę nasze miejsce w szeregu. Na zachodzie nikt w zasadzie nie traktuje nas poważnie i ciężko oczekiwać aby nasz futbol miał tam jakąś markę. Rozumiem,że wyrywali by 16 letnich chłopców i szkolili. Ale nie,u nas będą szkolić od najmniejszego,bo widać ocenili,że i na tym poziomie już jest masakra.
Czekam teraz tylko jak to polskim zwyczajem zacznie się napierdalanie na tą szkółkę, inicjatywę. Cóż,pewne środowiska zostały skompromitowane. I doszło do tego co pisałem od dawien dawna. To nie jest tak,że nie będzie poważnego szkolenia w kraju. Rynek szybko wszystko zweryfikuje i sam znajdzie rozwiązanie. Pomyliłem się tylko co do tego,iż nie sądziłem,że inicjatywa przyjdzie z zewnątrz. Sądziłem,że któryś z polskich klubów podejdzie do sprawy poważnie,czując kasę. Bo co innego?Że zatrudnią szkoleniowców z zagranicy, pobudują boiska treningowe. Będą chcieli budować kluby o mocnych fundamentach. Cóż,widać musiał ktoś przyjść z zewnątrz,bo futbol polski nie dorósł do pewnych rzeczy. No ale co wymagać i oczekiwać,skoro tutaj szturmuje się LM od 15 lat

zawodnikami do mln euro.