Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.09.2011, 08:46
Żadna partia nie powinna mieć możliwości majstrowania przy urnach i dlatego powinny być zaostrzone reguły podczas wyborów i kazda partia powinna mieć prawo wystawić tam swoich ludzi do kontroli. Wtedy każdy bedzie patrzył na ręce każdemu. Dlatego np. głosowanie przez pelnomocnika jest dla mnie podejrzane i daje pole do manipulacji.
Z JKM jest ciekawy temat . Z końcem lat 90 tych głosowałem na niego ale po latach stwierdzam że to ni geniusz ni idiota. Wiele planów ma bardzo dobrych ale jest kilka z nim problemów i to bardzo poważnych.
1.Plany jego żeby zostaly wprowadzone wymagałyby przynajmniej 2 kadencji w których miałby większosć w parlamencie i równocześnie żeby budżet Państwa pozwolił na zrobienie tak daleko idących reform (likwidacje funduszy socjalnych, większości ministerstw przy drastycznych obniżkach podatków , likwidacji państwowej slużby zdrowia etc). Trzeba być kosmitom żeby w to wierzyć
2.Nie wiem jakby rynek gospodarczy w Polsce zareagował na takie zmiany gdyż chyba w żadnym większym państwie na świecie nie ma takiego rządu żeby mieć odniesienie
3. Nie ma żadnej pewności że kiedy JKM dorwie się do władzy to nie będzie kolejnym przy korycie i nie porzuci ambitnych reform . Co bylo udziałem wielu już rządów "odsuwających" innych od koryta
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej