|
Nie udzielałem się jeszcze w tym dziale, ale chciałbym uzyskać informacje od was na ten temat. Doszły mnie słuchy, że w projekcie naszego stadionu wykonanym przez nieżyjącego Obłutowicza zostały uwzględnione dane dotyczące rozległych i szerokich odstępów pomiędzy boiskiem, a stadionem. Np. ławka rezerwowych, a linia autu to dystans 7m, po drugiej stronie ten dystans to już 8m. Pomiędzy bramkami, a boiskiem to dystans 6m. Dochodzą do tego niepotrzebne barierki, drogi, więc odległość pomiędzy boiskiem, a stadionem może zwiększyć się o kolejne 2 m. Nie od dziś wiadomo, że nasz stadion prezentuje się mizernie ze względu na to, że boisko jest usytuowane zbyt daleko od trybun, więc teraz chciałbym troszeczkę powiedzieć na temat tych dużych odległości. Otóż to zostało wykonane specjalne i stadion ma pomieścić 35tyś widzów. Nie zdziwił wasz fakt, że zarówno Obłutowicz jak i Majchrowski i niedawno Basałaj mówił o tym, że stadion przy niewielkiej modernizacji może pomieścić 40tyś widzów? Sprawdziłem to i doszedłem do wniosku, że przy modernizacji i nie naruszeniu trybun osiągnięcie 40tyś widzów jest możliwe po obniżeniu płyty boiska o kilka metrów i w miejsce dużych odstępów pomiędzy boiskiem, a stadionem można wybudować z małym nachyleniem trybuny. Z pewnością taki wariant poprawiłby estetykę stadionu i jego wielkość. Taki sam wariant wykonano na stadionie Chelsea i jeszcze kiedyś na Camp Nou i wielu innych stadionach. Co o tym myślicie? Słyszeliście o czymś takim kiedyś?
Moje informacje wpłynęły od firmy Obłutowicza i kolegi projektanta który tam pracuje
Ostatnio edytowane przez stalsanok1946 : 31.08.2011 o godz. 13:36.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
|