Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.08.2011, 13:22
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
1.Nigdzie nie znajduje w necie programu PO z początków Platformy więc cytat z portalu-rolnego żeby było ciekawiej
Likwidacja KRUS była jednym z głównych założeń programowych Platformy Obywatelskiej do 2005 r. czyli do kampanii wyborczej, gdy Donald Tusk ubiegał się o urząd Prezydenta RP. Wtedy to nagle, jako niepopularny, temat zaczął być przemilczany, a wypowiedzi prominentnych polityków PO zaczęły być wymijające.
2. Nie mam takich informacji , skąd one są?
3.Nie widze sprzeczności żadnej i o tym przecież pisze - natomiast uszczelnianie systemu i redukcja ciec jest tylko jednym z elementów całej układanki i samo w sobie nic nie da jeśli nie pójdą za tym inne reformy . A takiego całościowego planu nikt nie proponuje.
1. Czyli jak rozumiem jest konsensus że żadna z głównych partii nie proponuje likwidacji KRUS. A zatem od tym względem PiS ze swoją propozycją nie różni się od reszty.
2. W trakcie ostatnich zmian wprowadzanych przez PO pojawiło się na ten temat sporo publikacji. Informacje na które się powołuje znalazłem wtedy w jednaj z nich. Zabij mnie nie przypomnę sobie w jakiej. Wydaje mi się że jeśli ktoś byłby wyjątkowo dociekliwy to mógłby w oparciu o informacje publikowane przez NFZ spróbować oszacować jaki procent wydatków na leczenie dotyczy poszczegolnych grup pacjentów.
3. No i tu się różnimy. Moim zdaniem uszczelnienie i cięcia to absolutna podstawa wszystkich tzw: reform. Jeśli jesteś w stanie to przeprowadzić (czytaj wziąć na siebie polityczne koszty związane z niechęcia grup które na tych operacjach stracą) to cała reszta jest już tylko narracją. Cały problem sprowadza się do tego kto ma stracić a kto zyskać.