wislak68 napisał(a):

1. Przyznam że zaskoczyłeś mnie. Był bym bardzo wdzięczny za jakiś link do oficjalnego dokumentu programowego PO w którym podpisują się pod likwidacją KRUS. Jeśli faktycznie cos takiego istnieje to będę bardzo, bardzo zdziwiony.
2. Oj wiemy (z takimi danymi przynajmniej się spotkałem). Z Twojej 300 PLN składki około 250 PLN idzie na usługi świdczone dla: emerytów, rencistów i innych biedaków (obłożnie chorych) których absolutnie nie stać na finansowanie swojego leczenia. Jeśli dodasz do tego koszty stałe (np: utrzymanie sytemu informatycznego, księgowego i administracyjnego) wyjdzie że z Twoich 300 PLN zostanie Ci niewiele.
3. Bardzo przyjemny wykład (z którym co do zasady się zgadzam) trudno mi natomiast zrozumieć gdzie Ty widzisz sprzeczność pomiędzy: "zostaw pieniądze ludziom" a "uszczelnainiem systemu i cięciami" To w zasadzie mówienie o tym samym tylko innymi słowami: jeśli uszczelnimy sytem i zredukujemy wydatki (cięcia) to znaczy że więcej zostanie w kieszeni podatników (bo budżet będzie potrzebował mniej; pięknym tego przykładem była redukcja obciążeń podatkowych i socjalnych za rządu PiS) a zatem "zostawimy pieniądze ludziom".
|
1.Nigdzie nie znajduje w necie programu PO z początków Platformy więc cytat z portalu-rolnego żeby było ciekawiej
Likwidacja KRUS była jednym z głównych założeń programowych Platformy Obywatelskiej do 2005 r. czyli do kampanii wyborczej, gdy Donald Tusk ubiegał się o urząd Prezydenta RP. Wtedy to nagle, jako niepopularny, temat zaczął być przemilczany, a wypowiedzi prominentnych polityków PO zaczęły być wymijające.
2. Nie mam takich informacji , skąd one są?
3.Nie widze sprzeczności żadnej i o tym przecież pisze - natomiast uszczelnianie systemu i redukcja ciec jest tylko jednym z elementów całej układanki i samo w sobie nic nie da jeśli nie pójdą za tym inne reformy . A takiego całościowego planu nikt nie proponuje.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej