Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.08.2011, 18:02
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
....Do tego spokojnie mozna zlikiwdowac skladkę zdrowotną lub zredukowac i płacić jakaś niewielką składke na slużbę zdrowia dla obecnych emerytow i rencistow i ew.pogtowoie ratunkowe a resztę składki niech sobie każdy lokuje prywatnie gdzie chce i sie ubezpiecza nie stojąc w kolejkach.
..... ale gospodarczo samym uszczelnainiem systemu i cięciami nikt jeszcze nic nie zwojował -a z kolei nie zgadzam się z ich propozycjami pozostawienia KRUS i finansowaniem słuzby zdrowia z budżetu- to jest marnowanie kasy
1. Czy mógłbyś mi przypomnieć która z głównych partii postuluje likwidację KRUS?
2. Obawiam się że wbrew temu co piszesz składka zdrowotna zapewniająca minimalny poziom bezpieczeństwa zdrowotnego emerytom i rencistom nie byłaby wcale "niewielka". Wręcz przeciwnie: wynosiłaby dokładnie tyle co obecnie (wg mojej wiedzy około 85% wydatków ponoszonych przez służbę zdrowia jest wydawanych właśnie na usługi dla emerytów i rencistów). Można oczywiście odciąć służbę zdrowia od dotacji podatników (chociażby poprzez tzw: komercjalizację usług) ale będzie to oznaczać że skazujesz na powolne dogorywanie parę milionów ludzi których nie będzie stać na te usługi a którzy w przeszłości byli obciążani daniną na rzecz państwa (która była wówczas przeznaczana na zapewnienie świadczeń ówczesnym emerytom) i chociażby z tego tytułu mają prawo do tych świadczeń. Temat jest bardzo trudny ale podejście typu: "niewielka składka" jest tyleż mylące co nie rozwiązujące problemu.
3. Trudno jest mi się też zgodzić opinią że: "samym uszczelnainiem systemu i cięciami nikt jeszcze nic nie zwojował" . W moim przekonaniu jest dokładnie odwrotnie na co wskazują działania podejmowane przez rządy: USA, Niemiec czy Francji w trakcie obecnego kryzysu.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.08.2011 o godz. 18:04.