labtec napisał(a):

chce sobie załatwić taki papierek, uprawniający mnie do głosowania w wyborach parlementarnych, poza swoim miejscem zameldowania.
idę do urzędu miasta, proszę o taki papier i co dalej ? W sensie w którym okręgu wyborczym mogę zagłosować będąc wtedy w Gdańsku ?
Nie mogę przecież pójść 9 października do pierwszej lepszej szkoły i tam zagłosować. Tylko w którejś konkretnej tak ?
|
Informacja pochodzi sprzed wyborów parlamentarnych 2007... Google nie gryzie
Każdy wyborca ma prawo głosować poza miejscem stałego zameldowania. Kartkę do urny mogą też wrzucić osoby bez meldunku. By było to możliwe trzeba jednak złożyć wniosek o dopisanie do spisu wyborców. Składa się go w urzędzie gminy odpowiednim dla miejsca czasowego pobytu. Uwaga, termin składania takich wniosków mija 11 października 2007 roku.
Są jednak sytuacje, gdy o wyjeździe dowiadujemy się na krótko przed wyborami. Wówczas, by móc oddać głos, musimy mieć ze sobą zaświadczenie o prawie do głosowania. Taki dokument wydają bezpłatnie urzędy gminy. Trzeba jedynie zgłosić się do odpowiedniego z nich i mieć ze sobą dowód osobisty. Zaświadczenia o prawie do głosowania wydawane są od chwili zarządzenia wyborów do dwóch dni je poprzedzających. Mając w kieszeni dowód osobisty wraz z takim zaświadczeniem możemy jednorazowo oddać głos w każdym z lokali wyborczych w kraju i za granicą oraz na polskich statkach morskich. Pamiętajmy jednak o tym, by pilnować takiego zaświadczenia - urzędy nie wydają bowiem duplikatów, a w chwili otrzymania zaświadczenia zostajemy skreśleni z listy odpowiedniej dla naszego miejsca stałego zameldowania.