Wyświetl pojedynczy post
Antystenes
Banita

Od: 09.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.08.2011, 20:34
yarow napisał(a):Wyświetl post

------------------

Chciałbym jeszcze nawiązać do mojej wcześniejszej wypowiedzi: gdyby kibice "kibicujący" Wiśle w pucharach [ale na co dzień kibice innych drużyn] przyjmowali tak chętnie i utożsamiali się tak chętnie z porażkami Wisły jak z jej potencjalnymi sukcesami, to łatwiej byłoby mi przyjąć, że to "kibicowanie" wszystkim polskim drużynom jest szczere i bez nalotu hipokryzji.
cały czas się nie rozumiemy przez jedno słowo, które źle dobraliśmy: "kibicowanie"
Nie chodzi o kibicowanie sensu stricto. Chodzi o to by mieć świadomość:
np1. Aha, Legia wygrała, przyciągnie na nasze podwórko sponsorów, scautów, będzie kasa za transmisje, liga będzie dobra->lepsza, a nie buraczana.
np2. Legia wygrała, aha, wystarczy, że juro jeszcze wygra Amika w pucharach ze swoim przeciwnikiem i mamy dwa zespoły w LM. Bdb dla Wisły, bo tak się zdarzyło, że Polonia ma już dawno mistrza i my walczymy o drugie miejsce..

Trzeba w sukcesach polskich klubów szukać pozytywów dla Wisły. Jest ich cholernie dużo. A porażki polskich ekip skazują naszą ligę na marazm.
Chciejmy w końcu mierzyć się z najlepszymi w Europie, a nie cieszyć się, że Jaga nie przeszła Kazachów, czy inna niedorzeczność.

yarow napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że osobiste wybory i poglądy kibiców nie mają przełożenia na siłę polskiej piłki na arenie międzynarodowej. Myślę tutaj konkretnie o omawianej tutaj hipotetycznej zasadzie "wszyscy kibicujemy wszystkim".
Jeśli Legia jest mocna, i na arenie międzynarodowej będzie zwyciężać to zdobędzie uznanie międzynarodowe. To samo dotyczy Wisły.Ta sama reguła dotyczy pozostałych drużyn.

Natomiast fakt, że ja nie będę kibicował Legii nie wpłynie na nią osłabiająco. Nie ma to w ogóle znaczenia w kontekście jej pucharowych zmagań.

Chyba, że zakładasz, że powinienem kupić bilet na Ł3 wspomagając ten klub finansowo i dopingowo ? jeśli tak uważasz, to zbyt wiele i oczywiście z wielką naiwnością wymagasz ode mnie
Oczywiście, że tak. Nie zmienia nic, że Kowalski z Bydgoszczy kibicuje Legii..
Spór trwa o to, żeby wprowadzić na forum inną kulturę świadomości. Chodzi o to, żebyśmy się co rok nie sprzeczali o to samo.
Trzeba w końcu zdecydować, czy jest zgoda na to, by z czystym sumieniem ludzie pisali w tem. "polskie ekipy w pucharach": "Legia wygrała ze Spartakiem, pokazała Ruskom, że Polak potrafi, wreszcie mamy dwie drużyny z grupe, za rok jest szansa na dwie ekipy w LM, Jeśli jutro Brugge przegra to dogonimy ligę Belgijską"

I to jest fajne. Takie coś. A nie nienawiść typu..sam wiesz Takie coś zostawmy ludziom z POZnania.
Ostatnio edytowane przez Antystenes : 12.08.2011 o godz. 20:43.
Odpowiedz cytując