|
Na 303 dni przed Euro kadry nie ma. Są może 4 pozycje dobrze obsadzone, reszta leży i kwiczy.
OBRONA:
Na pewno można stwierdzić, że mamy bramkarza. Smuda dzięki Szczęsnemu wyjdzie obronną ręką po wyrzuceniu z kadry Boruca. Na obronie z tych co grali to tylko Głowacki pokazał spore umiejętności, ale jeżeli Smuda będzie dalej kazał mu grać z Jodłowcem to nawet w najwyższej formie Głowa nie wystarczy. Reszty obrony NIE MA bo Wojtkowiak i Wawrzyniak to nie ten rozmiar kapelusza. Jest oczywiście Piszczek ale wiadomo, tzn. raczej nic nie wiadomo.
POMOC:
Dwóch defensywnych pomocników nie robi nic, gra do tyłu to specjalność Ojgena nie wiem czy zrobił jakieś podanie do przodu, Murawski o niebo lepiej od PolaNskiego, ale nie powiem, żeby mnie jakoś swoim występem zachwycił. Porównując ich do Sobola z meczów z Polonią czy z Litexem do 3 klasy na korzyść Radka. Żadnego z nich nie widzę w składzie na EURO.
Na + na pewno mogę zaliczyć występ Mierzejewskiego robił różnicę w pomocy, co nie było trudne przy stagnacji Obraniaka i nieregularności Błaszcza. Występ Kuby wielu ocenia przez pryzmat bramki, ale oprócz niestety nasz kapitan wiele nie pokazał, były zrywy i próby rajdów ale na razie nie jest jeszcze w swojej formie. Natomiast Obraniak nie pokazał absolutnie nic, zero podań na wolne pole do skrzydłowych czy do Lewandowskiego. Do środka powinien przenieść się Mierzejewski a na lewe skrzydło grać powinien Peszko, który zrobił na mnie dobre wrażenie, które szybko zepsuł podejmując "Ćwielongowe decyzje" czyli zamiast podać strzela zamiast strzelać podaje.
ATAK: Lewandowski swoim występem w końcu mnie przekonał, zagrał naprawdę dobrze, do tej pory byłem sceptyczny co do jego umiejętności dzisiaj jednak zaliczył dobry występ. Każdy jego kontakt z piłką to była próba zagrożenia bramce Gruzinów, a nie odkopnięcie do najbliższego kolegi jak większość naszych. Do tego zaliczył cudowną asystę. Napastnik na Euro też mamy. Brożek nic niestety nie pokazał, ale to m.in. wina pomocy która nie potrafiła stworzyć nawet pół sytuacji dla Brozia.
PODSUMOWUJĄC:
Mamy bramkarza, jednego obrońcę, zawieszonego na pół roku prawego obrońcę, dwóch ultra defensywnych pomocników osobiście wolałbym na tej pozycji Dudkę, Wilka, Borysiuka, Kazmierczaka, Milę czy nawet M. Lewandowskiego zamiast Polanskiego i Murawkiego, ale Smuda i tak na żadnego z powyższych nie postawi.
Z trójki ofensywnych pomocników na + Mierzejewski i bramka Kuby, na - Obraniak i gra Kuby. IMO Grosicki lub Małecki o wiele lepiej zagraliby od Obraniaka na lewym skrzydle.
No i napastnik. Wydaje się że Lewy ma pewne miejsce w składzie, które wykorzystuje. Jeśli dojdzie do tego regularna gra w Borussii to będzie z niego pewny punkt na Euro.
Szczęsny 8 - Wojtkowiak 4 Głowacki 6 Jodłowiec 4 Wawrzyniak 5- Murawski 4 PolaNski 2 Mierzejewski 7 Kuba 5 Obraniak 3- Lewandowski 7
Na szczęście we wrześniu mamy mecz z Niemcami, którzy zagrają z nami jak jeszcze żaden z rywali, czyli na 100% swoich możliwości i wtedy ocenimy możliwości tej kadry.
|