Cytat:
|
Eh, Commowealth to wspólnota wynikająca z dawego Imperium Brytyjskiego. Wspólnota, którą oprócz wspólnej historii łączy podobny system prawny czy w końcu osobę królowej brytyjskiej.
|
Miałem na myśli to , że Pakistańczycy , Jamajczycy itp itd napływają i napływali do UK właśnie z powodu Commonwealthu , bo zdaje się że ta forma współpracy międzynarodowej przewidywała/przewiduje(podobnie jak to ma miejsce w UE) swobodę przepływu osób(siły roboczej) , bądź inne ułatwienia jeżeli chodzi o pobyt i podjęcie pracy. A że Angole cenią sobie tę formę gospodarczo-politycznego podtrzymania ducha dawnego imperium , to nie wydaje mi się by napływ kolorowych miał zostać powstrzymany.
Zresztą można nawiązać do tych zamieszek we Francji , kiedy też były niezłe dymy , a mimo wszystko imigracja jak się dobrze miała , tak dalej dobrze się ma
Oczywiście chciałbym żeby napływ tego typu imigrantów i multi-kulti się skończyły , ale nie wydaje mi się byśmy byli faktycznie na drodze zmierzającej ku temu , a UK ( właśnie ze względu na Commonwealth) typował bym na końcu krajów które będa ograniczały imigracje z krajów poza europejskich i zerwą z polityką multikulti.