riv napisał(a):

|
Basałaj mówił, że sprowadzą Polaka z Holandii do szkolenia młodzieży. Przewijały się po forum przypuszczenia, że może to być stary Smolarek (jedyne nazwisko, które można było połączyć z Polakiem z Holandii). Na temat tego Lisa próbowałem szukać w internecie na polskich, angielskich i holenderskich stronach (jeżeli pracował 12 lat to chyba z jakimiś sukcesami i powinno być coś o nim wiadomo?) ale nic nie znalazłem. Jest to zupełny no-name, nie wiadomo nawet w jakim klubie/akademii pracował. Absolutnie ZERO informacji na jego temat a szperałem dość dogłębnie.
|
OK, ale takich szkoleniowców to każda akademia ma po kilkudziesięciu. Trudno się spodziewać, żeby o każdym można było znaleźć jakieś informacje.
Pracował 12 lat - znaczy: zna system i coś umie. Do tego Polak, czyli nie będzie bariery komunikacyjnej.
On nie ma z miejsca samodzielnie wyszkolić kilkudziesięciu świetnych piłkarzy, tylko stworzyć system który zaowocuje najwcześniej za kilka-kilkanaście lat. A raczej - przenieść wzorce, których nauczył się w Holandii.
A tak BTW. - co rozumiesz jako "sukces"? Skoro bardzo często każda grupa w roczniku ma po kilku trenerów, to taki piłkarz po przejściu wszystkich szczebli aż do seniora przez ile rak się przewinął?