Własnie pomyślałem sobie o naszej sytuacji kadrowej i jakości na każdej pozycji w zestawieniu z możliwymi rywalami.I ogólnie wygląda to pozytywnie,ale trzeba zwrócic uwagę po pierwsze na atak,gdzie na chwile obecną nie ma takiej jakości jaka jest potrzebna,żeby strzelac bramki w LM,bo żeby tam strzelac to trzeba pakowac w takiej Ekstraklasie conajmniej 20-25 bramek w sezonie.Genkov ma sytuacje,atakuje obrońców,ale brakuje mi skutecznosci a w LM trzeba wykorzystac wszystkie okazje,które się ma,Biton znowu musi jeszcze coś pokazac,bo jak na razie jest skuteczny,ale jakoś nie błyszczy(nie żebym się czepiał czy coś

) W pomocy zdecydowanie mamy w czym przebierac i czym rotowac więc jest dobrze.Obrona .. Powiem tak stoperzy z meczu na mecz grają coraz lepiej i uważam,że jest dobrze.Boczni obrońcy...niby jest 4,szkoda,że nie możemy zobaczyc w jakiej formie jest Jovanovic bo jak pojawiał się na boisku wyglądał dobrze i chciałbym go zobaczyc w całym spotkaniu,niestety RM raczej nie może zaryzykowac wystawienia goz Apoelem.No to zacznijmy od Diaza.Do przodu gra całkiem poprawnie,radzi sobie w defensywnie z przeciętnymi zawodnikami nie takimi ,,specjalnymi'' których w LM nie brakuje,ponieważ jak wiemy kiedy na przeciwko .siebie ma zawodników o takiej charakterystyce jak Melikson,Tom,Małecki,Peszko czy Iliev po prostu jest niemiłosierni ogrywany,wkręcany w ziemie,po prostu.. żal patrzec ,bo gra na ,,sztywnych nogach'' i zanim się obróci to zawodnik już jest 10 m przed nim,a skoro taki Tom go wkręcał w ziemie to co będzie jak wejdziemy do Lm i stanie na przeciwko Robbena,Messiego czy Ronaldo,którzy w porównaniu Tomem czy Małeckim,są tacy jak Melikson na tle naszej Ekstraklasy.Lamey,i znowu to samo,w ofensywie dobrze,ale jest wolny i z taką szybkością ciężko będzie mu grac do przodu w LM,bo po pierwsze : jest za wolny,żeby minąc np. Lahma czy Alvesa,po drugie jak straci to jest zawolny,żeby dogonic Naniego czy Eto'o.W defensywie gra dobrze i radzi sobie na pewno lepiej od Diaza,bynajmniej przed sobą nie miał jeszcze żadnego ,,dryblera'' i dobry sprawdzian będzie miał z Apoelem jeżeli gra tak jakiś zawodnik o takiej charakterystyce lub dopiero w LM,co mnie martwi,ponieważ biorąc pod uwagę jego szybkośc mam obawy,że będzie to wyglądało podobnie jak z Diazem.Niewątpliwie przydał by się ktoś za Czarka do 1 składu,bo Wilk to jednak jeszcze nie poziom LM,przydałby się ktoś kto potrafi grac i do przodu i do tyłu,dobre podanie,odbiór,gra z pierwszej piłki,no ale takiego gracze za mniej niż 10 mln E to trudno znaleźc nawet w FMie

Pozycja bramkarza to zdecydowanie jeden z najpewniejszych punktów w zespole,Pareiko pewny,daje spokój i ,,poczucie bezpieczeństwa'' obronie. Bynajmniej w wypadku jakiegoś urazy Pareiki...klęska i rozpacz,nie żebym miał co do Jovanica - fajny koleś,ale jest za słaby na Wisle,nie potrafi kierowac defensywą i widac,że defensywa nie czuje się z nim pewnie tylko wszyscy grają na sztywnych nogach jak Diaz,Milan nadawałby się do jakiegoś średniaka,cieniasa Ekstraklasy,bo on po prostu nie potrafi sobie radzic z presją jaka jest Wiśle i pali się jak Anto(L)ovic i wiadomo jak to mogłoby się w LM skończyc.Podsumowując : Plusy - Pomoc,Skrzydła,Stoperzy,Bramka,Minusy - Boczni obrońcy,brak kogoś takiego jak napisałem za Wilka,dobrego zmiennika dla Pareiki.I napastnika z prawdziwego zdarzenia umiejącego grac z kontry,z bardzo dobrą skutecznością.I jak dla mnie na te chwile i fakt,że nie mamy milinów E na napastnika,wziąłbym Jelenia.Jednak nie jest źle i przed dwumeczem z Apoelem możemy byc optymistami.