Karherop napisał(a):

Pieprzenie ... czy na Słowacji Artmedia odstawiła konkurencje na kilometr ? podajcie mi przykład kraju gdzie drużyna wchodząca do LM odstawiła krajową czołołówke na lata .
Nikt nie ma monopolu na wygrywanie , jak się komuś wydaje że przez najbliższe 10 lat rok w rok Wisła będzie mistrzem to niech może od razu odłoży te dragi
Ja jestem zdania że Wisła wchodząc do LM w tym roku , nie wywalczy tytułu . Będziemy na pudle co jest priorytetem , ale to tak naprawde nie ma w tej chwili znaczenia . Jeden udział w LM będzie lepiej smakował niż 2 ostatnie mistrzostwa , taka prawda . Będziemy to wspominać jak Schalke i Parme , już legendarne spotkania . O takich rzeczach się bardziej pamięta , niż o MP w X roku .
|
Pieprzenie taka Artmedia na Słowacji nigdy nie dominowała ani nie zdobywała mistrza seryjnie to samo sie tyczy Debreczynu itp . Są to zespoły którym po prostu przyfarciło się z mistrzostwem w swoim kraju a później na jeszcze większym fuksie weszły do LM . Właściciele się nachapali kasą a kluby finansowo i organizacyjnie zaczęły pikować .Chcesz dobry przykład ? Kopenhaga która była największą siła w swojej lidze a dokładając do tego wpływy finansowe i doświadczenie z LM zdystansowały swoją ligę . Swego czasu Sparta Praga budowana od lat zaczęła wchodzić seryjnie do LM i jakoś nie spowodowało to przerwania jej hegemoni dopiero po kilku latach dopadł ją kryzys ale nie ma to związku z gra w pucharach.Następny przykład może nie ta półka co Wisła ale Anderlecht który dzielił i rządził w lidze belgijskiej wiele lat i dopiero teraz do głosu zaczęły dochodzić inne kluby .
Dlaczego każdy przywołuje na przykład Artmedie czy Debreczyn które były finansowymi i organizacyjnymi trupami bez odpowiedniej infrastruktury . Gdyby taka Odra Wodzisław na farcie weszła do LM to również tam kasa by się w magiczny sposób rozeszła . Natomiast Wisła która jest budowana całkiem poprawnie od kilku lat , mająca infrastrukturę , kibiców oraz widoki na rozwój z odpowiednim zarządzaniem może stać się zespołem na poziomie Kopenhagi .Nie ma podstaw aby twierdzić , że staniemy się druga Artmedią .